Belföld

Katasztrófát okozhat a nyugdíjszabályozás a közoktatásban

Tanar(210x140)(2).jpg (tanár, pedagógus, )
Tanar(210x140)(2).jpg (tanár, pedagógus, )

A Gimnáziumok Országos Szövetsége (GOSZ) egyeztetést kér, a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) Nemzeti Oktatási Kerekasztal összehívását követeli Balog Zoltán humánminisztertől.

A közszférában tervezett, decemberben elfogadott nyugdíjazás bevezetése a GOSZ szerint „szakmailag kivitelezhetetlen, súlyos feladatellátási zavarokat okozhat, minőségi romláshoz vezethet, ellehetetlenítheti a természettudományos oktatást és a szakmai képzést egyes földrajzi helyeken, különösen a rosszabb helyzetben lévő területeken”. Ezért a szervezet a témában egyeztetést kér Balog Zoltántól.

Mint írják, meggyőződésük, hogy „a közoktatás jövőjéről felelősen csak a legszélesebb társadalmi konszenzussal, csak valós nemzeti és szakmai konzultáción alapuló megegyezéssel lehet dönteni. A rossz döntések hosszú távú következményeiért mi közösen leszünk felelősek.”

A GOSZ ugyanakkor az államosítás kapcsán egyelőre nem ilyen kritikus, nem szeretne elhamarkodott véleményt megfogalmazni. Jelzik, hogy problémák soráról kapnak információkat ezzel kapcsolatban folyamatosan, de csak a tények összesítése után alkotnak véleményt.

Az állásfoglalásához csatlakozott a HAT is, szerintük az olyan problémát érint, amely ismételten rávilágít arra, hogy mennyire átgondolatlan az egész közoktatási reform, ami a közoktatási rendszer működőképességét veszélyezteti.

A HAT azt javasolja, hogy jöjjön létre egy Nemzeti Oktatási Kerekasztal, ahol a szükséges korrekciós lépésekről egyeztetni lehet, és ahol a társadalom érdekeit figyelembe vevő szakmai döntések előkészíthetők.

„Mivel a nyugdíjazás jelenleg tervezett rendje bizonyosan működési katasztrófát okoz majd a közoktatásban – ráadásul nem ez az egyetlen időzített bomba –, a HAT szerint azonnali cselekvésre van szükség, a Nemzeti Oktatási Kerekasztal életre hívása halaszthatatlan. A HAT mindemellett fenntartja azt az álláspontját is, hogy ez a kérdés is csak egy a közoktatás átalakításának átfogó felülvizsgálatát igénylő pontok sorában, így azt ezen koncepcióba illesztve kell majd megoldani.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik