Belföld

Dolgozni küldték a súlyos beteget

infuzio(960x640)(3).jpg (infúzió, betegség, kórház, )
infuzio(960x640)(3).jpg (infúzió, betegség, kórház, )

„Lényegében halálra ítéltek" – ezt mondta lapunknak az az asszony, akit számtalan betegsége ellenére „papíron" gyógyultnak és munkaképesnek nyilvánítottak.

Mariannt – elmondása szerint – 2009-ben méhrákkal, majd három évre rá jóindulatú tüdődaganatokkal műtötték. Ízületeket megtámadó autoimmun betegségben és magas vérnyomásban szenved, térde funkciócsökkent, bőrbetegsége miatt jelenleg is szteroid kezelést kap. Halmozott egészségügyi gondjai ellenére, azt állítja, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) elsőfokú szakvéleményében csupán 38 százalékos össz-szervezeti károsodást állapított meg, így „papíron” gyógyultnak és munkaképesnek nyilvánították. Noha azt mondja, egészségi állapota és a rendszeresen kontrollok, kezelések miatt képtelen a munkavégzésre.

„Lényegében 3-4 év után gyógyulttá nyilvánítottak, pedig az orvosi szakirodalom szerint tumoros beteg esetében erre öt éven belül nem igen akad példa. A legszomorúbb az egészben, hogy egyetlen fillér ellátásra sem vagyok jogosult, miközben az állapotom egyre csak romlik. Azt mondták, menjek el dolgozni, de elképzelésem sincs, mégis hogyan tehetném. Másfél hónappal ezelőtt műtöttek, jelenleg is lábadozom, rendszeresen járok kontrollra és kezelésekre, a térdem funkciócsökkent, mégis hol alkalmaznának?! A legszörnyűbb az egészben, hogy elveszítem a tb-met, ezzel pedig lényegében halálra ítéltek. Hiszen, ha egy rákostól megvonják a kezelést, mi lesz vele?!” – panaszolta az asszony. (Mariann történetéről bővebben itt olvashat!)

Hamarosan ismertetjük az NRSZH álláspontját is az esetről, és a „funkciókárosodás” megállapításának módjáról, illetve az ellátórendszer működéséről, de addig is, íme, a szervezet legfőbb célkitűzései:

„A magas színvonalú szakértői tevékenységünkkel hatékonyan hozzá szeretnénk járulni a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek egészségügyi, szociális és foglalkozási rehabilitációjához annak érdekében, hogy a már meglévő és a kormányprogram végrehajtása során létrejövő új munkahelyek betöltésére a lehető legnagyobb mértékben és arányban váljanak alkalmassá és képessé” – olvasható az NRSZH honlapján.

Mint írják, „a Nemzeti Ügyek Kormánya” határozottan fellép a korrupció összes formájával szemben, így a visszaéléseket az egészségkárosodás orvosi minősítésének gyakorlatában sem tűrik meg. Az anomáliák felszámolásának érdekében informatikai fejlesztéseket terveznek, „amelyek hozzájárulnak a vizsgálatok objektivitásának, ellenőrizhetőségének és adott esetben a személyi felelősség utólagos megállapíthatóságának biztosításához.”

Bíznak benne, hogy „szakszerű, átlátható és emberséges tevékenységük” és döntéseik egybeesnek a társadalom többségének „morális megítélésével” és a „társadalmi szolidaritás” elvével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik