Belföld

Huszonötezer regisztrált kutyára számíthatunk a megyében

2013. január 1-jétől hatályos az európai elvárásoknak megfelelő szabályozás, amely előírja, hogy a négy hónaposnál idősebb ebeket elektronikus adathordozókkal kell ellátni.

A köznyelvben csak chipeknek nevezett, a szakzsargonban transzpondereknek emlegetett apró, digitális szerkezetet januártól folyamatosan fogják behelyezni a védőoltásra, kezelésre jelentkező kutyákba. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője, Dr. Farle Csaba igazgató becslése szerint a regisztrált kutyák száma Csongrád megyében elérheti a 20-25000 egyedet.

A január 1-jétől hatályos, európai elvárásoknak megfelelő szabályozás bevezetése nem csak azért hasznos, hogy az elkóborolt kedvenceket könnyebb legyen megtalálni, hanem járványtani szempontból is jelentősége van. Dr. Farle Csaba szerint az elektronikus nyilvántartással a veszettség-megelőzési munka teljesen új dimenziókba lép, különösen a vidéki és a külterületeken tartott állatok terén. Ebből a szempontból a határ menti megyék, mint például Csongrád megye, jelentős terhelés alatt áll, hiszen Schengen külső biztonsági fokozatban, nem csak Magyarország, de az Európai Unió határait is védi.

Az állatorvosi beavatkozás során egy rizsszem méretű elektronikus szerkezetet ültetnek a kutya nyakába. A transzponder behelyezése a bőr alá történik, ami egy oltáshoz hasonló pár perces művelet. Az állatorvos a beültetés előtt klinikai vizsgálatot végez. A jelölés ára 3500 Ft, az összeg magában foglalja a chip és a beültetés díját, valamint az országos eb-adatbázisba való regisztrációt is tartalmazza. Az egyedi, tartós megjelölés egyszeri beavatkozás, és egyszeri kiadást jelent az állat tartójának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik