Belföld

A szegedi közgyűlés közvetítésének megszakításáról

A csütörtöki közgyűlés élő közvetítését a Szegedi Városi Televízió megszakította. A Milla ezt a lakosság társadalmi nyílvánosságból való kizárásának, míg Zelena András a televízió ügyvezető igazgazója anyagi problémának nevezte.

Bátyai Edina leváltása után a Szeged24 szerkesztőségét közleményben kereste meg a Milla, hogy kifejtse véleményét az esetről. Elmondták, hogy „arcpirítónak” tartják a történteket és felszólították Zelena Andrást, a VTV ügyvezető igazgatóját, hogy mondjon le év végi jutalmáról a megszakított élő közvetítés miatt. Levelük után megkerestük Zelena Andrást, hogy reagáljon a Milla vádjaira. Az igazgató a korábban hangsúlyozott finanszírozási problémákra hivatkozott. Illetve kiemelte, hogy később beszámoltak az eseményről. Mindkét fél írását alább olvashatják.

A szegedi Milla levele, december 14-ei keltezéssel:

Szegeden, a tegnapi botrányosan zárult, rendkívüli közgyűlésnek két fontos témában – Bátyai Edina mondvacsinált visszahívásáról és a városi tulajdonú cégek vezetőinek jutalmazásáról – kellett döntenie. Zelena András, a városi televízió vezetője már a nyilvános ülés kezdetén kijelentette, nem hajlandó közvetíteni a közgyűlést, mivel a város nem fizet a tévének. Az élő közvetítés megszakítását a város tulajdonában álló VTV Szeged részéről minimum arcpirítónak tartjuk. Különösen a 15 fő által megszavazott 61 millió forintos vezetői jutalomkeret fényében, amely Zelena András munkáját is jutalmazza. A televíziós közvetítés elmaradásával a város lakosságát kizárta az őket megillető társadalmi nyilvánosságból.

Továbbra sem értjük, hogy milyen, váratlanul felmerült üzleti érdekek eredményezték a zárt ülés elrendelését, hiszen a javaslatokat korábban a nyilvános tárgyalás igényével nyújtották be. Szeged kulturális életében az egyik legfontosabb szerepet betöltő intézmény vezetőjének azonnali leváltásáról a közgyűlés nem óhajtott nyilvánosan érvelni, majd dönteni. Ennek egyetlen oka kizárólag az lehet, hogy a 15 képviselő (Fidesz-KDNP, Jobbik) szégyellte magát, mert tudta, hogy nem a város és a rájuk szavazók érdekét tartotta fontosnak. Szeged kulturális élete nem az azt megillető szakmai irányvonalak mentén szerveződhet, olcsó politikai játszmák áldozata lett! Ehhez tegnap asszisztált a városi televízió vezetője.

Ezért felszólítjuk Zelena Andrást, hogy a neki szánt jutalmat – ebben a rendkívül nehéz helyzetben – azonnal és határozottan utasítsa vissza, különös tekintettel arra, hogy az általa vezetett, Szeged adófizetőinek a pénzéből eltartott médium súlyosan megsértette a város polgárainak a tájékozódás szabadságához fűződő alapvető, alkotmányos jogát!

Zelena András, a VTV ügyvezető igazgatója válaszul korábbi, december 13-ai közleményét továbbította:

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 25-265/2012 (04.22) sz. határozatával megszavazta a Városi Televízió Nonprofit Kft. 2012. évi tulajdonosi támogatását. A Közgyűlés által elfogadott és Kgy. határozatban is szereplő, továbbá SZMJV Vagyongazdálkodási Bizottsága által jóváhagyott november-december havi önkormányzati támogatás azonban nem érkezett meg Társaságunkhoz.

Az „elfeledett” tulajdonosi támogatás folyósításának tárgyában hivatalos levelet küldtem SZMJV illetékes irodáinak és polgármesterének, ám kérdéseimre e közlemény elkészítéséig sem a Közgazdasági Iroda vezetője, sem Dr. Botka László polgármester úr, sem a Polgármesteri Kabinet nem adott választ.

A tulajdonosi támogatás elmaradása televíziós műsorkészítési tevékenységünk folytatásában okoz gondot, ugyanis a Társaság egyéb pénzügyi vagyona (amivel felelősen gazdálkodunk, annak gyarapításán dolgozunk) lekötött betétként szerepel folyószámlánkon, ezt egyik napról a másikra vagyonvesztés nélkül nem lehet feltörni. A közgyűlés által megszavazott, de át nem utalt hiányzó tízmillió forint miatt kiadásainkat csökkentenünk kell. Az élő közvetítés stábjának finanszírozási költsége jelenleg nem áll rendelkezésünkre.

Társaságunk megalakulása óta rendkívüli közgyűlést nem közvetített, de a 2012. december 13-i Közgyűlésről az elmaradt tulajdonosi támogatás és feszített gazdálkodás ellenére élő kapcsolással bejelentkezünk a közgyűlés elején, a 19:05-kor kezdődő Szegedi Hírekben pedig részletesen beszámoltunk a történésekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik