Belföld

Óvakodjunk a pancsolt forralt bortól!

A borászok szerint sokan kihasználják az ünnepi fahéjillatot, s felfűszerezve próbálják a pancsolt borokat felszolgálni.

„Az egész család gyomorrontást kapott miután ünnepi forraltborozást tartottunk múlt hétvégén az egyik bódénál Győrben” – kezdte beszámolóját a Győr24 egyik olvasója. „Nem féktelen italozásról volt szó, csupán fejenként kettő deci fogyasztottunk a forró italból.

Másnap sajnos komoly árat fizettünk. Biztos vagyok benne, hogy a bortól kapott az egész családom gyomorrontást. Majdnem három napig tartott a betegség, a háziorvos hívta fel a figyelmemet arra, hogy vigyázni kell a karácsonyi italozással, mert nem az első eset, hogy egy páciense hasonló panaszokkal fordul hozzá az adventi időszakban.”

A Győr24 felkeresett a történtekkel kapcsolatban egy borszakértőt, s megkérdeztük: valóban megeshet-e, hogy „hamis ital” kerül a poharunkba „forralt bor” címén

„Minden évben akad olyan bortermesztő és vállalkozó, akik a haszon reményében, olcsó, fáradt borokat kínálnak fogyasztásra. A fűszeres, forralt borokon nehéz észrevenni a minőséget, mivel az árusok kihasználhatják a fűszerek adta lehetőséget és túlízesítik a nedűt. Ugyanakkor nem feltétlenül mérgezőek ezek az italok sem, ám embere válogatja, hogy kinek hogyan reagál rá a szervezete. Fogyasztásuk hosszú távon persze nem egészséges. Hozzáteszem, hogy a kontárokat nagyon hamar kiszúrják az adventi rendezvényeken, így csekély az esélye, hogy hamis vagy veszélyes anyag kerül az utcára. Leginkább az olcsó, pár száz forintos, a köznyelvben is jól ismert „kannás” kerülhet a forralóba. Ajánlatos vásárlás előtt megkérdezni, hogy miből készül, és hogyan fűszerezik az italt, illetve hogy milyen fajtájú szőlőből készült a bor. Természetesen ez sem jelent 100 százalékos biztonságot.

A probléma egyébként nem csak az ünnepek környékén jelentkezik. Bármilyen vendéglátóhelyen kifoghatunk hamis bort. Ám karácsony táján mindig előtérbe kerül a téma” – mondta el véleményét Tóth András borász, közgazdász.

„Elkerülhetjük a kellemetlenségeket, ha olyan árustól, termelőtől vásároljuk a bort, akiről tudjuk, hogy van szőlőültetvénye és pincéje vagy ismerősen cseng a neve a piacon. Sokan abba a hibába esnek, hogy az olcsó italokat fogyasztják, mivel a neves borok ára magas, ám én szakemberként azt mondom: inkább igyunk ritkábban és kevesebbet, de az az ital legyen igazi szőlőbor” – tette hozzá a szakértő.

A hamis borokat általában különböző, bele nem illő adalékokból állítják elő. Bodzalevelet, fuxint, szőlőcukort,

szacharint és a különböző festékanyagokat adnak hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik