Belföld

Fórumon tiltakoztak a szegedi egyetemisták

A felsőoktatási keretszámok ismételt csökkentését célzó javaslat ellen tiltkoztak a Szegedi Tudományegyetemen megrendezett fórumon diákok, szülők, pedagógusok.

– Jó hírem van! A kormányzat most nem hazudott. A felsőoktatásban tényleg nincs tandíj. Költségtérítés van. A kettő nem ugyanaz; a költségtérítés sokkal rosszabb– kezdte felszólalását Szirmai Éva, az oktatói hálózat képviselője. Hallgatók, tanárok, szülők és sok felháborodott ember ment el Szegeden a bölcsészkar Auditórium Maximumába, hogy tiltakozzon a Emberi Erőforrások Minisztériumának törvénymódosítási javaslata ellen. Ebben ugyanis 10480 főre csökkentenék országosan a felsőoktatásban államilag támogatott férőhelyek számát. A 16 órai kezdetű fórum főszervezője, Medvegy Gábor célul tűzte ki a drasztikus lépés következményeinek számba vetését, az az elleni tiltakozást, és egy megoldási stratégia kidolgozását.

Fotó: Bozsó Krisztián

– Közös érdekünk a minőségi, működő felsőoktatás, amelyhez egyenlő eséllyel fér hozzá minden magyar állampolgár. Viszont az elvonások pontosan az oktatók létszámának csökkenéséhez, és ezáltal a minőség romlásához fog vezetni– fejtette ki véleményét az SZTE Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Meskó Eszter is. Ezt gondolatot vitte tovább Ament Balázs, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat alelnöke, aki szerint Magyarország értékét a legjobban a “szürkeállományok”, a tudás nagysága tudja kifejezni. Pont az, amely ellen most drasztikus lépéseket kívánnak meghozni. Ez ellen pedig nem mehet el szó nélkül a leendő magyar értelmiség.

Felvetődött a hallgatóságban, hogy az egyetem kidolgozott-e már egy stratégiát az elkövetkezendő időkre. Habár a karok vezetői képviseltették magukat, mégis Szabó Gábor, az SZTE rektora ragadta magához a mikrofont. Elmondta, hogy nem tudnak előre tervezni, mivel kiszámíthatatlan, hogy milyen döntéseket hoz a kormány. Konzultációt sürgetett a politikai döntéshozók és az oktatási szakemberek között.
– Nagyon sokszor hallottam azt a cinikus dumát, hogy a békákat nem szokták megkérdezni a mocsári csapolásokkor. De aki bennünket békának néz, az jöjjön ide, és nézzen a szemembe!- mondta határozottan a rektor a hallgatóság taps és üdv rivalgásának kíséretében. A továbbiakban is célul tűzte ki, hogy megőrizzék a Szegedi Tudományegyetem nemzetközileg bejegyzett kutatóegyetemi státuszát. Az új finanszírozási rendszer egyik problémáját abban látta, hogy a hitelek is csak a gazdagabb rétegnek kedveznek. Nekik előnyös az alacsony kamatozású összeg. Viszont a nehezebb körülményekben élő családok a későbbi törlesztést nem tudják majd vállalni.


Operatőr: Boszó Krisztián

Egy másik diák Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettest kérdezte arról, hogy azok, akik már elkezdték a tanulmányaikat a BA szakokon milyen jövő elé néznek, ha tovább szeretnének tanulni. A rektorhelyettes úgy látja a mesterképzések államilag támogatott férőhelyeit nem változtatják meg. A döntés az alap-és osztatlan képzésben való diákokat érinti majd.

Fotó: Bozsó Krisztián

– Rektor úr! Szerintem ne foglalkozzon jó kis lézerközpontokkal, hanem inkább a sportkörökbe fektessen többet– mondta cinikusan egy felszólaló. Szabó Gábor erre reflektálva felelevenítette, hogy az utóbbi napokban többször kérdezték, hogy mi lesz az ELI-vel.

– Ha nem lesz Szegedi Tudományegyetem, akkor engem nem érdekel a lézerközpont. Hiszen minek a disznónak zsebóra– kérdezte ismét vastaps közepette Szabó Gábor.


Szabó Gábor rektor. A háttérben a főszervező, Medvegy Gábor
Fotó: Bozsó Krisztián

A szegedi fórum a velük egy időben tüntető ELTE diákjaival közreműködve megegyezett, hogy követelik a társadalmi esélyegyenlőséget az oktatásban. A hallgató szerződés eltörlését. Hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az eddigi elvonásokat. A minőségi oktatás megvalósíthatósága jegyében ne normatív alapon történjen az egyetemek támogatása, hanem az egyes egyetemek tudományos teljesítménye alapján. Továbbá fFelszólítják a Magyar Rektori Konferenciát (MRK), a Hallgatói Önkormányzatok Országos Képviseletét (HÖOK), valamint a Felsőoktatási Dolgozók Szervezetét, hogy kezdeményezzenek együttes tárgyalást a kormánnyal valamennyi hallgatói, oktatói, szakmai és egyéb szervezet bevonásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik