Belföld

Gazda börze újratöltve!

A 40 év alatti gazdák érdekében indította útjára a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége azt az információs börzét, melynek első állomását Győrben rendezik, november 25-én.

„A rendezvény egy hagyományos konferenciát és egy szakmai kiállítást egyesít magában” – hangzott el a börze hétfői sajtótájékoztatóján. „A fő célunk az volt, hogy ne egy unalmas előadások sorozatából álló konferenciát szervezzünk az ország öt pontján, hanem egy szakmai prezentációk és kiállítások ötvözetét, ahol lehetőségük van a résztvevőknek az előadókkal illetve a kiállító partnerekkel személyesen találkozni és beszélgetni, nem utolsósorban kapcsolatot építeni. Az előadások tekintetében igyekeztünk aktuális, agrárpolitikai kérdésekkel foglalkozni, így a földtörvényről, a fiatal gazdák támogatásáról és az új, innovációs technológiákról is szó lesz a november 15-i, Hotel Famulusban tartandó eseményen” – mondta dr. Weisz Miklós, az AGRYA, vagyis a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének társelnöke.

Győrben azért is fontos, hogy minél több fiatal, vagy pályakezdő termelő és gazdász látogasson el a rendezvényre, mert megyénkben is lényegesen csökken a 40 év alatti gazdák száma. Ez 2069 főt jelent, ezzel ellentétben a 60 év feletti gazdák száma több mint 7000-re tehető. „Ez azért jelent problémát, mert néhány év múlva az idősebbek nyugdíjba kívánnak menni, és elképzelhető, hogy nem lesz olyan, akinek átadhatja a gazdaságát, így nem lesz, aki az állatokkal foglalkozik. Ezt meg kell akadályozni, a Nemzeti Vidék Stratégiában a Darányi Ignác tervben a kormányzat már lépéseket is tett az ügy érdekében” – hangsúlyozta Pintér Csaba, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója.

A győri program műsorfüzete ide kattintva megtekinthető!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik