Belföld

Ismét lesz ingyenes HPV elleni védőoltás

Több fontos döntés született a pénteki közgyűlésen.

Ezek közül kettőt sajtótájékoztatón ismertetett dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok. 2012. december 1-jén kezdi meg működését a Székesfehérvári Intézményi Központ, melynek megalapításáról a pénteki ülésen döntött a képviselőtestület.

„Új intézményt hoz létre Székesfehérvár Önkormányzata, amelyre az oktatási intézményrendszer átalakítása miatt van szükség. Várhatóan minimum 350 főt foglalkoztat majd ez a központ, akik az iskolaépületek, valamint várhatóan a múzeumi és a könyvtári ingatlanok üzemeltetésében látnak el feladatokat. Nagyon fontos döntést hoztunk meg a közalkalmazottak és munkavállalók érdekeit képviselve, hiszen ők folytonos jogviszonnyal, azonos foglalkoztatási formában dolgozhatnak tovább januártól. Azért volt szükség a mostani döntésre, mert így a Székesfehérvári Intézményi Központ előkészítő feladatai már most megkezdődhetnek, valamint biztonságot ad az ide átkerülő közalkalmazottaknak, munkavállalóknak. Örülök, hogy mindenkit a felelősségérzet vezetett és megalapította a képviselőtestület ezt az intézményt.” – mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Zárt ülésen döntöttek a HPV elleni oltóanyag beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárásról. Ennek értelmében 942 adag oltóanyagot szerez be az Önkormányzat és így az idén 12. életévüket betöltő fehérvári lánygyermekek is ingyen kapják meg a három oltásból álló HPV elleni védőoltás-sorozatot. Egy adag oltóanyag 19 ezer forintba kerül. A program anyagi fedezetét Székesfehérvár Önkormányzata biztosítja, amelynek keretében várhatóan közel 400 gyermeket oltanak be.

„A megyei jogú városok között elsőként vezette be Székesfehérvár öt évvel ezelőtt a HPV elleni védőoltást. Ez a vírus felelős az egyik leggyakoribb női daganatos betegség, a méhnyakrák kialakulásáért. A három oltásból álló sorozat mellett komoly felvilágosító tevékenységet is végzünk, ezzel sikerül elérni, hogy az ingyenes védőoltás lehetőségével az érintett korosztály 90%-a él. Büszke vagyok erre a fontos prevenciós tevékenységre, amelyet a képviselőtestület egyhangúan támogatott a mostani, nehezebb gazdasági helyzetben is.  Örülök, mert ez a mostani döntésünk egybeesik azzal, hogy Székesfehérvár átvette az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének elnökségét.” – mondta el Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik