Belföld

Gyermekbántalmazás és kihallgatás

Gyermekbarát tanúsítványt kapott csütörtökön a rendőrség egyik szegedi helyisége. Szakemberek szerint minél több ilyen kellene.

A Szegedi Rendőrkapitányság épületében kialakított  helyiség alkamasságát igazoló tanúsítványát Dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára adta át. A gyermekbarát szobában hallgatják meg a 14. életévévüket be nem töltött kiskorúakat. Korábban az ilyen helyiségek használata nem épült be a mindennapi rendőrségi gyakorlatba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium rendelete azonban kötelezővé tette.

Korábban ezt már javasolta az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának Gyermekbarát Igazságszolgáltatásról szóló iránymutatása, mely a gyermekbarát igazságszolgáltatást olyan rendszerként írja le, mely biztosítja a gyermekek jogainak védelmét, azok tiszteletben tartását és érvényesülését.

Egy gyermekbarát kihallgató szoba ( kormany.hu)

A Szegeden csütörtökön tanúsítványt kapott, de már 2005-ben átadott helyiségben, a szigorú szakmai követelményeknek megfelelő technikai eszközök és berendezések mellett, minden azt biztosítja, hogy a gyermekeket koruknak, fejlettségi szintjüknek megfelelő, speciális körülmények között, a lehető legkíméletesebben lehessen meghallgatni.

A legutóbbi, magyar-szerb összefogással készült országjelentés szerint például a 11-17 éves magyar gyerekek majd negyede jelezte, hogy elszenvedett szexuális bántalmazást. Dr. Galajda Ágnes, a Bírónők Országos Egyesületének elnöke a Szeged24-nek arra figyelmeztetett: hogy ez az adat csak a jéghegy csúcsa, a gyermekek ellen elkövetett bűncselekményeknek ugyanis nagy a rejtettsége és rendkívül nehéz a bizonyítása.

gyermekbantalmazas.jpg (410×308)

A törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy az érintett hozzátartozók ne tegyenek vallomást. Dr. Galajda Ágnes szerint a bírósági eljárásban pillanatnyilag az is gondot okoz, hogy a nemrég létrehozott úgynevezett kiemelt ügyek megelőzik a gyermekek ügyét. A nyomozati bíró kirendelése azonban a gyermekbarát eljárást segíti – vélte a bírónő. A szakember szerint a megoldáshoz vezető úton fontos lenne a bírák képzése, és jó ötlet lenne a fiatalkorúak bíróságának létrehozása is.

Rejtett kamera a kihallgatóban (fotó: Index)

Az uniós szakjogász, Dr. Katonáné, Dr. Pehr Erika szerint az sem mindegy, hogy egy gyerek hova születik: kistelepülésre vagy nagyvárosba. Ezért is lenne fontos mindenhol megerősíteni a gyermekjóléti szolgálatokat és bővíteni a gyermekbarát kihallgatótermeket.

Az egyetemi docens szerint a rejtett kamerás felvételek például megóvnák a gyerekeket attól, hogy akár ötször-hatszor is el kelljen mondaniuk az eljárás során a velük történt szörnyűségeket. Emellett a szakember szerint az is fontos lenne, hogy a terápiás kezelés is elinduljon, legyenek olyan szakmai szervezetek, amelyek ezzel foglalkoznak és együttműködnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik