Belföld

Politikai leszámolást gyanít az ajkai polgármester

Ajka szocialista polgármestere szerint elszámoltatás címén leszámolás folyik ellenük, a választások óta 19 eljárást kezdeményeztek a város MSZP-s vezetése ellen. Schwartz Béla ezt csütörtökön annak kapcsán közölte, hogy vádat emeltek ellene hűtlen kezelés és zsarolás miatt.

A polgármester közleményében azt írta: a politikai ellenfeleik által kezdeményezett 19 ügyből mára 17 befejeződött, a feljelentések alaptalannak bizonyultak. Jelenleg még két eljárás van folyamatban, az egyik a 2011. május 1-jei beszédével összefüggésben rágalmazás miatt.

Hozzátette: a sporttámogatásokkal kapcsolatban fideszes képviselők tettek feljelentést, az FC Ajka Sportklub 2008-ban leváltott elnökének vádjai alapján.

Az ügyészség a vádemelésről szóló közleményében szó szerint a feljelentés szövegét idézi, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a vállalkozóval kötött mindösszesen 10,7 millió forint összegű szerződés nem útépítésről, hanem egy megrongálódott járda javításáról, a csingeri park és egy bódéi murvás út megépítéséről szól – írta Schwartz Béla. Hozzátette: a vádemelésről a sajtóból értesült, és nem igaz az a vád, miszerint fiktív szerződés alapján kétszer fizették ki egy út megépítését.

A Veszprém Megyei Főügyészség egy hete emelt vádat a város vezetője ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és zsarolás miatt, míg két társát bűnsegédként elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolják. A vádirat szerint a polgármester az ajkai futballklub támogatása érdekében a polgármesteri hivatal egyik dolgozójának, valamint egy építőipari cég munkatársának a közreműködésével biztosított anyagi forrást az egyesület tartozásának visszafizetéséhez. Ezért az ajkai önkormányzat az építőipari céggel egy korábban már elvégzett és kifizetett beruházásra fiktív vállalkozási szerződést kötött, melynek alapján a tényleges munkavégzés nélkül leszámlázott vállalkozói díjat a gazdasági társaság, majd azt onnan a futballklub számlájára utalták át. A nyomozás adatai szerint az ajkai Park Center mögött egy már létező járda megépítésére 10,7 millió forintot fizettek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik