Belföld

Úszik Győr? Remélhetőleg már nem sokáig!

Több városrészt érintő probléma oldódik meg Győrben egy újabb sikeres pályázat eredményeként. Felújítják a vízelvezető rendszereket. A napokban megkezdődik a munka a helyszíneken.

Borkai Zsolt polgármester kiemelt jelentőségűnek nevezte a projektet, hiszen a csapadékvíz elvezetési problémák visszatérő kellemetlenséget jelentenek egy-egy nagyobb esőzés után. Annak ellenére is több terület van még Győrben, ahol kezelni kell a problémát, hogy 2006 óta jelentős összegeket fordított az önkormányzat a problémás szakaszok számának csökkentésére. Borkai Zsolt a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, egy újabb sikeres pályázat révén több helyszínen oldódhat meg a vízelvezetés problémája. Hozzátette, az önkormányzat több mint kétszázmillió forintot fordít saját forrásból ezeken a területeken útfelújításokra, útépítésekre. A polgármester hozzátette, továbbra is keresik annak lehetőségeit, hogy ez a program folytatódjon.

A győri önkormányzat még 2011-ben pályázatot nyújtott be a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztése pályázati felhívásra. „Belterületi vízrendezés fejlesztések Győr Megyei Jogú Város négy városrészében” címmel. A pályázat elbírálása 2012 áprilisában megtörtént, az irányító hatóság támogatásra érdemesnek ítélte a pályázatot, így a fejlesztés 280.314.089 forint európai uniós támogatás és 31.146.109 forint önkormányzati önerő mellett valósulhat meg. Mindezek mellett a győri önkormányzat további önerő biztosításával a kapcsolódó útépítésekre a 2012-ben és 2013-ban összesen 213.735.839 forintot fordít.

A projektnek köszönhetően növekszik a településrészeken a környezetbiztonság, javul a környezeti állapot, csökken a belvíz és helyi vízkárok veszélyeztetettsége, javul a felszíni vizek minősége illetve a belterületre hullott csapadékvizet rendezetten és kártétel nélkül el tudják vezetni.

Polgári István stratégiai csoportvezető kifejtette, a projekt keretében megtörténik Adyvárosban az 1-es számú tározótó feliszapolódott, növényzettel benőtt mederfenék kotrása, a növényzet gyérítése, valamint egy új műtárgy beépítése. A beavatkozásnak köszönhetően növekszik a tó tározó kapacitása. Szintén a projekt kapcsán megvalósul a Gyirmót-Ménfőcsanak vízfolyás rekonstrukciója. A mintegy 3,5 km hosszú csatornában eltávolítják a lefolyási viszonyokat jelentősen rontó vízi növényzetet, iszapkotrást végeznek, helyreállítják az elfajult mederszakaszokat, felújítják a meglévő műtárgyakat, ahol pedig szükséges újakat építenek.

Szabadhegyen a Gyöngyvirág, a Kopja és a Mozsár utcában kiépítik a csatornahálózatot, Kisbácsán pedig a Boglárka, a Szabadság, és a Sövény utca vízelevezetési gondjait orvosolják. Az érintett területeken az útburkolat is megújul.

A beruházás a tervek szerint 2013. május 31-ig tart, a projekt 2013. december 31-én zárul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik