Belföld

Szoci lett Simor tanácsadója

mszp-logó (mszp-logó vágott)
mszp-logó (mszp-logó vágott)

A Magyar Nemzet szerint Braun Róbert belépett az MSZP-be, ezzel immár a függetlenség látszatát is kerüli

Fél éve lépett be a III. kerületi MSZP-be Braun Róbert, a Magyar Nemzeti Bank elnökének kommunikációs tanácsadója – írja a lap, amely szerint ez az összeférhetetlenség gyanúját veti föl. A jegybanktörvény és az MNB alapító okirata ugyanis kiemelten kezeli, hogy az intézménynek függetlennek kell lennie (az Európai Központi Bankot leszámítva) bármely más szervezettől, így például a politikai pártoktól is.

Czeglédy Gergő, az MSZP óbudai szervezetének elnöke a Magyar Nemzet érdeklődésére megerősítette, hogy Braun Róbert belépett a pártba. Hagyó Miklós egykori kabinetvezetője közölte, ez körülbelül fél évvel ezelőtt történt, és miután Braun a tagság előtt beszámolt szándékáról, jövőbeni elképzeléseiről, a jelen lévő mintegy nyolcvan párttag elsöprő többsége támogatta őt. Tájékoztatott arról is, hogy Braun eljár a taggyűlésekre, de tisztséget egyelőre nem visel.

Néhány napja a kommunikációs szakember nem akarta kommentálni azt a sajtóhírt, amely szerint tavasszal immár nem háttéremberként, hanem politikusként térne vissza a közéletbe. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke akkor közölte: pártja és Braun között nincs semmilyen hivatalos vagy üzleti kapcsolat, jogviszony vagy pénzmozgás. Elismerte ugyanakkor, hogy Braun egyike azon szakembereknek, akikkel a párt elnökeként konzultál.

Braun 2005 áprilisában mondott le a miniszterelnöki főtanácsadói posztról, azóta az üzleti életben csinált karriert stratégiai tanácsadó cégével, amely elsősorban vállalati felelősségvállalással foglalkozik. 2009-től a jegybank elnökének, a jövő februárban távozó Simor Andrásnak a tanácsadója. Az MNB felügyelő bizottságának elnöke korábban az Országgyűlés illetékes bizottságának ülésén azt mondta: nem felel meg a társadalmi felelősségvállalásnak Braun alkalmazása kommunikációs tanácsadóként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik