Belföld

Zsidózás és öntökönizé a Házban

Nagy József
Nagy József

újságíró. 2012. 09. 24. 18:32

Nem öntökönlövött, hanem öntököndöfött. Helyesbítünk. Üdv a t. Házból.

Nem volt itt a Parlamentben a nagyfőnök, hétkezdésként Litvániában dicsérte a baltikumi államadósságot, tán ez okozta, hogy a hétfői ülésnapon több alkalommal is külországi nációkat idézett meg a t. Ház.

Lószag, halszag, szarszag

Láttunk európai csoportot jó párat, németet egy egész századnyit, aztán maroknyi japánit is, és találkoztunk thaiföldi parlamenti delegációval. Odabent a patkóban pedig szó esett finnugorokról és izraelitákról. Utóbbi ívet a jobbikos Pörzse Sándor húzta meg, méghozzá úgy, hogy a minapi siófoki finnugor kongresszus témájából sikerült kicsavarnia egy könnyed zsidózást.

Pörzse Sándor (Pörzse Sándor)
Nem finn, nem zsidó. Uncsitesó

Indításként azt kifogásolta, hogy az állam százötvenmillió forinttal támogatta a fent nevezett nemzetközi tudományos gyűlést, pedig „nem is vagyunk finnugorok”. Mire L. Simon kultállamtitkár, ahelyett, hogy az adekvát „ülj le, Sanci, egyes” felszólítással válaszolt volna, komolyan vette a turulos kollégát, s oda lyukadt ki, hogy genetikailag persze nem vagyunk finnugorok, „csak” a nyelvünk származik onnan, de „mindegy is, hogy lószagú vagy halszagú a rokonság”. Na, erre jött a pörzsei rekontra azzal, hogy a finnugoros „hazugságból” további hazugság fakad, a minap például arra vetemedett egy prof, hogy zsidó eredetre vezesse vissza Árpád népét. Márpedig – így Pörzse – ez olyan, mintha valaki azzal vádolná meg őt, hogy unokatestvére az autóversenyző Hakinennek és a szocialista Steiner Pálnak.

Ha valaki nem értené: e fekálmetaforában Pörzse a vérmagyar, Hakinen a finn. Steiner pedig a zsidó.

Pörzsét nem vezették ki a teremből.

Kirakták a Milkát!

Steinerrel amúgy váltottunk ma pár szót a folyosón; nem, nem a származásáról. Kissé szürreálisan német nótakörösök énekeltek fél órát a Parlament kupolacsarnokában (ezt alább bővebben is kifejtjük), ez akasztotta meg kevéssel egy óra előtt a patkó felé igyekvő MSZP-s politikust. A kultúrsokk kibeszéletlen emléket szakított fel Steinerben, így hallgatói lehettünk a következő történetnek: SP sok éve egy Minden nevű „baromi gazdag”, ám hagyományokkal nem rendelkező német városkában járt, ahol az identitáskereső lakosság csak összehozott egy büszkeségre okot adó közgyűjteményt, mégpedig egy csokimúzeumot. „Kirakták a Milkát!” – így kiáltott fel nekünk Steiner. S mi természetesen elhessegettük magunktól a hagyói asszociációt.

Steiner Pál (Steiner Pál)
Kirakták a Milkát

Idézzünk kicsit azoknál a német nótásoknál. Kábé százan lehettek, népviseletbe öltözve, úgy körbevették a Szent Koronát, hogy Pörzse és csapata se tette volna különbül. Távoli félvéreink ők, a Német Elüldözöttek Szövetségének tagjai, szász őseiket Nagy-Magyarországról telepítette ki a Rákosi-rendszer, ahol is a távoli Türingiába, konkrétabban Saalfeldbe kerültek. A boldog leszármazottak most túrát szerveztek, a minap Erdélyben koncerteztek, innen Szegedre mennek. A Parlamentbe Kövér László támogatásával jutottak be, így hódolhattak épp a magyar törvényhozás szakrális helyén hangképző szenvedélyüknek.

Rózsa

Műsoruk a zeneiskolai vizsgakoncertek és sörsátoros népünnepélyek borzongató mixével szolgált. Két kórusból és egy ifjúsági zenekarból áll az alakulat. A kórista bácsik térdnadrággal és hozzá illő magas szárú zoknival vétették észre magukat, az asszonyok hímzett szoknyáikkal kápráztattak. Pompás párosítás, hiszen az idősebbek népi jellegű bemutatóját esztráddá oldotta a big band műfaját (távolról) űző ifjak produkciója: a jungék repertoárja a popzenétől a klasszikusig terjed, amibe még a Biscaya című sláger is belefér. A produkció EU-kompatibilis keretét az Örömóda szolgáltatta: nyitányként tangóharmonikán, zárásként száz torokból szólt a germán „Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium”.

Szerethető műsor, de tényleg. Ha, mondjuk, a pestszentlőrinci Rózsa (Ferenc) művházban hangzik el egy testvérvárosi találkozón, szavunk sincs. Na de ez mégiscsak a díszőrséges, koronás Parlament, ahonnan egy videós bohóckodás miatt pár hónapja újságírók tiltattak ki.

Öntök

De félre az iróniát, jobban tesszük, ha inkább önvizsgálatot tartunk.

Még a hétfő délután folyamán brékingként számoltunk be arról, hogy vadi új terminus technikusszal örvendeztette meg a nemzetet Vágó Gábor. „Öntökönlövött” – ezt a kifejezést használta a kackiás zöld politikus a kormány 2013-as büdzsétervezetére. Aztán órákkal később maga Vágó figyelmeztetett bennünket, hogy félrehallottuk elméncségét. „Nem öntökönlövött, hanem öntököndöfött” – ezt közölte velünk a képviselő.

Ez itt a helyesbítés, elnézést kérünk.

Vágó Gábor (Vágó Gábor)
Öntökön

Amúgy az váltotta ki a vágói öntökönakármit, hogy az LMP szerint a Fidesz „Matolcsy bénázásához szabja a költségvetést”, ezért most az első számsortól az utolsóig újra kellene tárgyalni a javaslatot. Még azon melegében kérdeztük a képviselőt, agya milyen körülmények között és milyen stimulánsok segítségével állítja elő az öntökönlövötthöz hasonló szószüleményeket. A válasz: „Ma reggel találtam ki. És csak úgy jött.”

Megjegyezzük, ellenzéki pártok körében szezonja van az alternatív költségvetésnek: a szocialisták szeptember végére, a Lehet Más a Politika október közepére ígéri saját szakdokumentumát.

Simicskó sportol

Említendő még a mai napból, hogy a folyosón útját álltuk Simicskó István jelenlegi hadügyi államtitkárnak, akiről két hete az a hír járja, ő váltja a sportpolitika élén Czene Attilát. Kérdeztük, mikor várható a csere, de csupán annyit sikerült kipréselnünk a mértékadónak tekintett SI-ből, hogy „magánéletében rendszeresen sportoló államtitkár vagyok”. Értjük. A sokak által biztosra vett kinevezés előtt bizonyára indokolt a visszafogottság. Mondják, a kormánypártokban a túlzott önbizalom olykor olyan, mint az öntökönlövés. Döfés.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.