Nagyvilág

Orbán rálépne a litván ösvényre

orbán viktor (ingyenes, )
orbán viktor (ingyenes, )

A Vilniusban tárgyaló kormányfő beszélt a naponta folytatott magyar szabadságharcról is.

A magyar kormányfő szerint ma nem könnyű Közép-Európában az élet, az emberek ugyanis sokat küzdenek a megélhetésért, de – mint fogalmazott – “a napi gondok perspektíváján túl legyünk tudatában annak, hogy mi Európa leendő sikerövezetéhez tartozunk”. Mint mondta, Közép-Európa egy fantasztikus évtized előtt áll, bár ez a litván gazdaság számain ma még jobban látszik, mint a magyarén.

“Mi szeretnénk olyan gazdasági növekedést”, mint a litván, de Magyarország még a recesszió ellen küzd, nem a magas növekedésért – közölte az egynapos hivatalos látogatáson a litván fővárosban tartózkodó Orbán Viktor.

A magyar kormány naponta folytat egyfajta szabadságharcot annak érdekében, hogy 50 százalék alá csökkentse az ország államadósságának mértékét – mondta Orbán, hozzátéve, hogy a litvánok nem tudják, milyen szerencsések, ők ugyanis szabadok, és nehéz elképzelniük egy olyan sorsot – ilyen a magyaroké -, amelyik nem szabad.  

A magyar kormányfő, aki emlékeztetett, hogy a 2010-es kormányváltáskor Magyarországon 80 százalék felett volt a GDP-hez mért államadósság, ami “már közel van az adósrabszolgasághoz”.

Litvánia 38 százalékos mértékű államadóssága “maga a szabadság” – jelentette ki Orbán, hozzátéve: “mi naponta folytatunk egyfajta szabadságharcot, hogy le tudjuk hozni az államadósságot az 50 százalék alá, ahol már biztonságban érezheti magát az ember. (…) Ha a Jóisten megengedi, hogy még egy-két évig dolgozzunk Magyarországon, akkor mi is csatlakozni fogunk az alacsony adóssággal rendelkező közép-európaiak családjához”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik