Belföld

Tanévkezdés: visszaesés az egyetemeken

Bár listavezető, csökkent a tanévkezdők száma a Szegedi Tudományegyetemen is.

A Szegedi Tudományegyetemre (SZTE) az első körben 6584, a pótfelvételis fordulóban 651 diák jutott be. Az országos trend szerint a jelentkezők száma 81 százalékkal marad alatta a tavalyinak – értesítette a Szeged24-et az SZTE Press.

“Kevesebb fiatal jelentkezett továbbtanulni az egész országban, mert a felsőoktatást elérte a demográfiai hullámvölgy, illetve gazdasági nehézségek is jelentkeztek” – magyarázta az okokat a szegedi egyetem oktatási rektrorhelyettese. Szegeden az érdeklődők számát negatív irányba befolyásolta, hogy a kormány itt a tavalyi évhez képest 1033 hellyel csökkentette az államilag finanszírozott keretet, amelyre Dr. Homoki-Nagy Mária tapasztalata szerint a felvettek és a beiratkozottak száma csaknem azonos, de az önköltségi díjas képzéseken 5-10 százalékos a lemorzsolódás az első félév végére.

Az adatok szerint mindezek ellenére a szegedi egyetemen hét kar növelte hallgatói létszámát.

A Gyógyszerésztudományi Karon a legnagyobb az emelkedés, a tavalyi évhez képest: 150 százalékos. Vesztett viszont a gólyák múlt évi számából 5 kar, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon például kis híján megfeleződött a gólyák száma: 40 százalékkal kisebb létszámmal indíthatják az első évfolyamot.

Oszágosan az államilag finanszírozottak aránya átlagosan a tavalyi szint 76 százalékára esett vissza. Ezen a téren a kedvezőtlen folyamatok dacára azonban a Szegedi Tudományegyetem az országos átlaghoz képest listavezető, ugyanis 82 százalékos felvételi arányt teljesített, míg például a budapesti ELTE 78-at vagy a pécsi egyetem 75 százalékot.

A Szegedi Tudományegyetem tanévet nyitó ünnepi szenátusi ülése egyébként holnap tíz órától lesz az egyetem Tanulmányi és Információs Központjában. Az intézmény 12 kara közül 9 tart saját tanévnyitó ünnepséget is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik