Belföld

Orbán az MNB-adót választja az IMF-hitel helyett

Az IMF-hitel feltétele lenne a jegybankadó visszavonása, a miniszterelnök mégsem enged.

A kormányfő annak dacára megadóztatná a jegybankot, hogy az EU/IMF-páros kikötötte: addig nem is tárgyal, amíg ezt a törvényt nem semmisíti meg – értesült az origo.hu. A lap információi szerint a Költségvetési Tanácshoz eljuttatott költségvetési dokumentum ugyanazokat a számokat és érveket hozza fel a jövő évi költségvetés módosításai mellé, mint másfél hónappal ezelőtt.

Orbán Viktor szeptember végéig lezárná a 2013-as költségvetés elfogadását, a költségvetés újabb tárgyalására tehát csak két hét maradna. Ha a nemzetgazdasági tárca ragaszkodik a korábbi számokhoz, előfordulhat, hogy nem folytatódnak a hivatalos tárgyalások. Ezt vetíti előre, hogy lapértesülés szerint a kormány nem reagál a levélre, amelyet az EU/IMF-páros hagyott itt a látogatás után. Ebben felsorolják elvárásaikat, így a jegybank megadóztatásának visszavonását, valamint a makropálya újragondolását.

Matolcsy ugyanakkor számol az IMF-alkuval

A kormány pénteken benyújtotta a parlamentnek a 2011. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Matolcsy György minisztériuma úgy számol, hogy az EU/IMF-megállapodás realizálódása esetén a kamatkiadások és az államadósság alakulása kedvezőbb lehet a konvergenciaprogramban prognosztizáltnál.

Néhány napja a külügyminiszter azt mondta, már a törvények itthoni formázásánál oda kell figyelni a külföldi hatásokra. Az IMF-tárgyalásokról Martonyi János is úgy vélte, nem lesz könnyű a megegyezés, de arra a felvetésre, hogy a Nemzetközi Valutaalap hitelkerete létfeltétel-e Magyarországnak, vagy lehetnek esetleg alternatívák, azt válaszolta, hogy „nekünk szükségünk van az IMF/EU-megállapodásra”.

Csökken a gyors IMF-megállapodás esélye

Felröppent a hír, hogy az eddig szeptember közepére várt második körös IMF-tárgyalás időpontja korántsem biztos – írta elemzésében a Commerzbank közgazdásza, emlékeztetve rá, hogy a kormányszóvivő sem tudott konkrét választ adni az időpontra vonatkozó kérdésekre. Karsai Péter szerint a gyors megállapodásra egyre kisebb az esély.
A  Buda-Cash Brókerház makroelemzője szerint a kormánynak nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a  beruházást ösztönző politikára. Tóth Gergely úgy vélte, a legolcsóbban és leggyorsabban egy mielőbbi EU/IMF -megállapodás hozhatná vissza a befektetők bizalmát, de a legtöbb szakértő szerint nem lesz gyors hitelmegállapodás.

Az IMF sem fog engedni

A Nemzetközi Valutaalap csütörtökön jelezte, kapcsolatot tart a magyar kormánnyal és az Európai Bizottsággal, de még nem tudni, mikor folytatódnak a júliusban megkezdett érdemi tárgyalások a hitelprogramról. Az IMF külkapcsolati igazgatója szerint a megállapodáshoz egyetértés kell néhány meghatározott gazdaságpolitikai területen, beleértve a költségvetés tervezett megerősítésére szolgáló, kiegyensúlyozott, fenntartható intézkedéseket és a szerkezeti reformokat, amelyek támogatnák a gazdasági növekedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik