Belföld

Kemény IMF-tárgyalásoktól tart Martonyi

A külügyminiszter szerint már a törvények itthoni formázásánál oda kell figyelni a külföldi hatásokra. Ami pedig az IMF-tárgyalásokat illeti, a tárcavezető szerint nem lesz könnyű a megegyezés.

A tárcavezető szerint egy jó diplomatának feladata, hogy már a törvények előkészítő szakaszában erőteljesebben részt vegyen, és jobban odafigyeljen a nemzetközi jogi összefüggésekre, így ugyanis a következőkben “sok gondot meg tudunk takarítani”. Mint a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, ha szükséges, a nagyköveteknek a harcokat is meg kell vívniuk, ám úgy véli, csak a második jó megoldás az, ha a bírálatokra a külképviselet-vezető személyesen válaszol.

Arra a felvetésre, hogy a Nemzetközi Valutaalap hitelkerete létfeltétel-e Magyarországnak vagy lehetnek esetleg alternatívák, így például törökországi vagy azerbajdzsáni államkötvény-kibocsátások, a külügyminiszter azt válaszolta: “Nem, ezek nem alternatívák, az egy alapkérdés, hogy nekünk szükségünk van az IMF/EU-megállapodásra.”

A tárgyalások sikeresen el is indultak, a cél lényegében megvalósult, amely az volt, hogy a felek hozzávetőlegesen megegyezésre jussanak a kiigazítás mértékét illetően – fejtette ki Martonyi János, hozzátéve: ennek mikéntje a majdani, szerinte kemény tárgyalásokon fog eldőlni, de ő derűlátó, az alapvetően elővigyázatossági megállapodást Magyarország meg fogja kötni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik