Belföld

Orbán tudja a siker titkát

orbán viktor (orbán viktor, )
orbán viktor (orbán viktor, )

Fegyelmezett katonák, szélesebb manőverezési lehetőség.

A miniszterelnök több mint 100 külföldi magyar misszióvezetőt figyelmeztetett arra, milyen súlyos bajok adódhatnak abból, ha a kormányzattól eltérően értelmezik munkájukat. Orbán Viktor az idei nagyköveti értekezleten elismerte, hogy minden fontos dologról nem gondolhatják ugyanazt, de – mint mondta – a kabinet és a külképviselet-vezetők értelmezési keretének azonosnak kell lennie. A magyar külügyi állomány nem veszítheti el önreflexiós képességét, de jó eredményt csak fegyelmezett katonákkal lehet elérni – fogalmazott a kormányfő, aki ismét bírálta az európai válságkezelést, mert azt szerinte a felelősség áthárítása és a döntések eltolása jellemzi, a sikeres magyarral ellentétben.

Fotó: MTI / Kovács Attila

Magyarország a veszélyzónában

A kormányfő „legnagyobb reménye”, hogy a rossz európai válságkezelés nem húzza vissza az országot. A magyar válságkezelés más természetű, mint az európai, mert – azzal ellentétben – már rövid távon is sikerrel kecsegtet. A közép-európai is sikeresebb válságkezelés, mint a nyugati, a lengyelek, csehek és szlovákok azért állnak jobban, mert náluk alacsonyabb az államadósság, és ez szélesebb manőverezési lehetőségeket ad nekik, ezért Orbán szerint meg kell akadályozni, hogy a magyar államadósság ismét növekedjen. Ha egy ország államadóssága 90 százalék felett van, az a „reménytelen kategória”; 70 százalék felett van a „veszélyzóna”, Magyarország itt áll – tette hozzá.

Vezetők kontra vezetettek

A miniszterelnök szerint „a történelem kirúgta a hónunk alól azt a mankót”, amely úgy szólt, hogy ha a magyarok olyat tudnak csinálni, mint a nyugat-európaiak, akkor olyan sikeresek lesznek. Orbán Viktor úgy vélte: nem attól lesz jó a magyar külpolitika, ha olyan, mint a nyugati, hanem attól, ha jól szolgálja a nemzeti érdekeket. A kormányfő beszélt arról is: az országok vezetői nem engedhetik meg maguknak, hogy nemzetállami szinten is kifejlődjön a válság egy új típusa, a vezetők és a vezetettek közötti bizalomhiány, amely Brüsszel és a nemzetállamok polgárainak viszonyában már megjelent.

Marad a tehermegosztás politikája!

A tehermegosztás politikája nem fog eltűnni a magyar nemzetstratégiából, ezért az ország külképviselet-vezetőinek nem védekezniük kell, amikor erről beszélnek külföldön, hanem be kell mutatniuk a magyar értelmezési keretet. A kormányfő ugyanakkor azt is mondta, hogy mivel az ország sikere nem átütő, nem kell nagy mellénnyel képviselni a magyar válságkezelést, de kellő öntudattal vissza kell verni azokat a kísérleteket, amelyek válságkezelésünk fontos elemeit érintik. Beszédében szólt továbbá arról, hogy azokat a – például a Nemzetközi Valutaalap (IMF) részéről felmerülő – esetleges igényeket is vissza kell utasítani, amelyek szerint a nyugdíjkifizetésekben megtakarítási lehetőségeket kellene keresni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik