Belföld

Nem vettek fel! Most mi lesz?

ponthúzás (ingyenes, felvételi ponthatárok, )
ponthúzás (ingyenes, felvételi ponthatárok, )

Segítünk azoknak a diákoknak, akik nem jutottak be a hőn áhított egyetemre vagy főiskolára.


(Fotó: Hír24/Kummer János)

A 110 ezer felvételiző közül csaknem 80 ezernek sikerült bejutnia valamelyik felsőoktatási intézménybe. Akárcsak tavaly, idén is a Budapesti Corvinus Egyetemen kellett a legtöbb pont a bekerüléshez, de általában magas volt a ponthatár a közgazdasági, a jogi és az orvosi szakokon is.

Akinek sikerült bejutni, az szeptemberig hátradőlhet, de mi van azokkal a diákokkal, akik nem lépték át a kívánt ponthatárt? A Profession.hu összeszedte milyen lehetőségeik vannak.

Egy év kihagyás: munka érettségivel

Sokan gondolják úgy, hogy ha most nem jutnak be a felsőoktatásba, akkor jövőre újra próbálkoznak. Az előttük álló egy évet azonban valahogy hasznosan kell eltölteniük: tanulhatnak valamilyen szakmát, de állást is kereshetnek.

Ez utóbbi lehetőség azoknak, akik gimnáziumban érettségiztek, nehezebb lesz, mint azoknak, akik szakközépiskolában. Utóbbiak ugyanis sokkal kelendőbbek a munkaerőpiacon. Egy gimnáziumi érettségi nem mindig elég ahhoz, hogy munkát találjon valaki, egy-két nyelv alapos ismeretével viszont már esélye lehet.

Reménysugár a pótfelvételi

Ha valaki mindenképp egyetemre vagy főiskolára akar járni már az idén, megpróbálkozhat a pótfelvételivel is. Előreláthatólag augusztusban lehet újra beadni a jelentkezést a felsőoktatásba, ám ekkor rendszerint csak költségtérítéses képzéseket hirdetnek meg.

Ha viszont valaki nem tudja kifizetni a borsos tandíjat, az is találhat magának képzéseket, például a július 25.26-27. között megrendezett Virtuális Oktatás Börzén. Itt természetesen kínálnak fizetős szakokat is, de lesznek ingyenes képzések is.

Pályakezdőként, munkanélküliként

A munkaügyi központokban nyáron jelennek meg a frissen végzett pályakezdő álláskeresők, az újonnan regisztráló munkanélküliek közel egyötödét ők tették ki júniusban. Ennek az az oka, hogy a most fejeződött be az iskolaév, akik kikerültek az oktatási intézményekből, és nem találtak állást, regisztráltak a munkaügyi központnál.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a nyilvántartásba belépő pályakezdők száma több mint duplájára emelkedett egy hónap alatt. Az újonnan belépő pályakezdők 82 százaléka középfokú, 15 százalékuk pedig alapfokú végzettséggel rendelkezett. Csak kevesebb mint 3 százalékuk diplomás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik