Belföld

Muki, a tűzzel gyilkoló

A pécsi Bándy Kata esetéhez hasonló, nagy port felvert makói ügy, a brutálisan meggyilkolt Pénzes Heni aktáit néztük át.

2007 novembere. A Szegedi Ítélőtáblán óriási sajtónyilvánosság előtt zajlott az 1990-ben született makói K. András pere. A fiatalkorú gyilkos, akit ismerősei Mukinak becéztek, Makó határában erőszakolta meg, majd – hogy a bűn nyomait eltüntesse – felgyújtotta áldozatát. Idézzük most fel a történteket az egykori dokumentumok fényében.

Már az iskolában is rettegtek tőle

Muki csupán öt általános iskolai osztályt fejezett be, majd egy szakértői bizottság speciális tanintézetbe irányította.

A nehezen kezelhető fiú többször is rátámadt iskolatársaira, fékezhetetlen, agresszív magatartása állandó veszélyt jelentett az egész iskola közösségére. A fiúra édesanyja sem tudott hatni, neki sem fogadott szót.
András aztán mezőgazdasági munkákat vállalt, az így befolyó pénzt – úgy 30-40 ezer forintot havonta – rokkantnyugdíjas édesanyjának adta oda, majd ebből havi 2-3 ezer forint zsebpénzt kapott vissza. A család egyébként rá is szorult a fiú keresményére, ugyanis az édesapa 2004-ben öngyilkos lett, Muki testvére pedig munkanélküli volt.
Muki szabad idejét barátaival biciklizéssel töltötte, de a zenehallgatás és a tévézés is lekötötte. Azonban Henrietta meggyilkolása előtt is összeakaszkodott már az igazságszolgáltatással: több lopás miatt is nyomozást rendeltek el ellene a makói rendőrségen.

A végzetes találkozás

Muki 2006. július 19-én arra készült, hogy másnap egy barátjával munkába indul, de nem jutott el oda soha.
Az akkor 18 éves magyarcsanádi Henrietta aznap este épp Makóra buszozott, hogy randevúzzon barátjával, S. Norberttel. A pár a várost járva találkozott Mukival, és Norbert ekkor mutatta be Henriettának későbbi gyilkosát.
Akkor éjjel csaknem hajnali négyig a trió együtt maradt, beszélgetett.

A pusztába csalta

A lány barátjának azonban eszébe jutott, hogy nagyjából ekkorra már megbeszélt egy horgászást ismerősével. Miután késésben volt, felmerült az ötlet, hogy Muki kísérje el Henriettát a makói buszpályaudvarra, ahonnan majd hazamegy Magyarcsanádra. De nem ezt történt. Miután a társaság szétvált, Muki rábeszélte a lányt, hogy kerékpárral menjenek ki egy Makó határától majd’ nyolc kilométerre fekvő elhagyatott helyre. Itt aztán a lány hiába kapálózott, Muki megerőszakolta, majd megkötözte. A fiú ezután ördögi tervet eszelt ki, hogy soha ne tudhassa meg senki, mi történt a mezőn.

A kegyetlen tett

Muki biciklivel visszament Makóra, ahol egy ismerősétől motort vett, amivel elhajtott egy benzinkúthoz, ahol egy kétliteres flakonba több mint másfél liter benzint tankolt. Ezzel tért vissza a tetthelyre, ahol a magatehetetlen, összekötözött Henriettát leöntötte benzinnel, és felgyújtotta. Előtte azonban a lány értékeiről sem feledkezett meg: levette róla nyolc darab, összesen 44 ezer forint értékű aranygyűrűjét, elszedte a 25 ezer forintot érő mobiltelefonját, majd az élő fáklyaként fellobbanó áldozatát magára hagyva, vissza se nézve, elmotorozott Makóra.

Henrietta küzdelme

Henrietta azonban, miután a tűzben a megkötözésére használt cipőfűző és zsinórdarabok részben elégtek, kiszabadult „bilincseiből”, és elindult segítségért. Az életéért küzdő, összeégett lány elképesztő akaraterejét bizonyítja, hogy mintegy ötszáz métert még meg tudott tenni. Itt találkozott három, a hagymaföldön dolgozó emberrel, akiknek még el tudta mondani: hol lakik, hogy hívják, és azt, hogy „megerőszakoltak, elraboltak, megkötöztek és felgyújtottak.”

Az egyik munkás azonnal hívta a mentősöket, akik a súlyosan megégett lányt a szegedi klinikára szállították, ahonnan még aznap átvitték a budapesti Szent István Kórház égési és plasztikai sebészeti osztályára. Sajnos azonban ez sem segített: minthogy Henrietta testfelületének kétharmada megégett, az orvosok nem tudtak rajta segíteni, a lány belehalt a végzetes találkozásba.

A bíróság ítélete

„Figyelemmel a lány sérüléseire, életének megmentésére a legszakszerűbb orvosi kezelés mellett sem volt lehetőség” – állt a bíróság ítéletben, amely aljas indokból, különös kegyetlenséggel, előre kitervelten elkövetett emberölés, erőszakos közösülés és kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek Mukit, és jogerősen 15 év fiatalkorúak börtönére, mellékbüntetésül 10 év közügyektől való eltiltásra ítélte. A hatályos jogszabályok szerint ennél hosszabb szabadságvesztéssel fiatalkorú elkövetőt akkor nem büntethettek.

A pécsi rendőrségi pszichológus, Bándy Kata gyilkosa, aki most vallotta be brutális tettét, azonban már elmúlt 18 éves…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik