Belföld

Bándy-ügy: „évek óta elszabadult a pokol”

Rasszizmus (rasszizmus, cigánygyűlölet)
Rasszizmus (rasszizmus, cigánygyűlölet)

A Bándy-ügy kapcsán újra előtérbe került a cigánygyűlölet, noha annak semmi köze a tettes származásához. A gyilkosok között nincsenek felülreprezentálva a romák.

A Bándy-gyilkosság az egész országot megrázta. Az elkövetőt elfogták, be is ismerte tettét, s bár még hosszú nyomozás várható a részletek kiderítésére, de az állami igazságszolgáltatás kezébe került. Félő azonban, hogy az indulatok ettől függetlenül elszabadulnak. A gyilkos ugyanis cigány származású. Több szélsőséges csoport mozgolódik, skinhead-hordák készülnek demonstrációra, az internetet elárasztotta a cigányok elleni gyalázkodás, gyűlölet. Radikális pártok, mozgalmak politikai tőkét kovácsolnának a tragédiából, felerősödött a halálbüntetést követelők hangja, immár a kormánypárti képviselők körében is.

„Itt évek óta elszabadult a pokol. Bármikor bárki cigányozhat, a cigányokat, mint etnikai csoportot bűnözőknek tekintheti. Ez egy tragikus folyamat, ami úgy tűnik, megállíthatatlan” – véli Örkény Antal. A szociológus mélyen elítéli a pécsi brutális, aljas, félelemkeltő bűntény elkövetőjét, és megérti az emberek fölindulását. Ez az érzelmi reakció azonban ott úszik el – mondja -, amikor olyan síkra terelődik, ami sérti más állampolgárok jogbiztonságát. A kisebbségkutató szerint az állam képtelen ezeket a kérdéseket kellő erővel és a jogbiztonság elve alapján rendezni. Sőt, épp a pártok engedték szabadjára az indulatalapú politizálást. A gyűlöletbeszéd az elmúlt 10 évben teljesen áthatja a politikát, és világos, hogy ennek a legerősebb forrása az előítélet és a rasszizmus – teszi hozzá.

Emberölés: csak a romák?

A bűncselekményt egyének követik el, nem társadalmi csoportok. A cigányság egy etnikai csoport, több százezer taggal, nagy részük soha életében nem ártott másoknak. A gyilkosság mellesleg egyáltalán nem jellemzőbb a körükben, mint más társadalmi csoportok körében – teszi hozzá.

A szociológus állítását megerősítik korábbi kutatási eredmények is, amelyek kimutatták, hogy míg az elítéltek között vagyon elleni bűncselekményekben felülreprezentáltak a romák (a börtönbeli arányuk jelentősen meghaladja az össznépességen belüli arányaikat), az emberölés esetében ez nincs így.

Solt Ágnes tavalyi vizsgálatában az emberölés miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek 17 százaléka, a tényleges életfogytigra ítélt 20 elkövetőnek pedig mindössze 10 százaléka (2 elkövető) vallotta magát cigányak. Bár a jobbikos Mirkóczki Ádám kedden az etnikai hátterűnek tartott bűnözési forma ellen emelt szót a Bándy-ügy kapcsán, épp a legsúlyosabb bűnelkövetők között a magyarok ugyanolyan arányban vannak, mint a cigányok.


A szélsőségeseknek konkrét politikai hasznot hozhat
Fotó: Neményi Márton

Az Országos Kriminológiai Intézet 2011-es kutatása szerint egyébként a magyar börtönökben a felnőttek körében a férfiak 36, a nők 42 százaléka vallotta magát cigánynak. A fiatalkorúak körében ugyanakkor ez az arány megdöbbentően magas: a fiatalkorú elítéltek közel háromnegyed része (74 százaléka!) mondta magáról, hogy roma. Azaz, az összes elítélt körében valóban magasabb a cigányok aránya, mint a társadalomban. Ennek okai azonban leginkább a szegénységben, az iskolázatlanságban keresendők.

A Jobbik járhat jól

A pécsi tragédia „cigánybűnözésként” való beállítása a szélsőséges pártoknak konkrét politikai hasznot is hozhat – mondja Örkény. A Jobbik a programjában, retorikájában kifejezetten használja ezt a fogalmat. Noha itt egy olyan esetről van szó, ahol teljesen indifferens az elkövető etnikai származása, sok felkészületlen, az összefüggések átgondolására képtelen embert tud mozgósítani egy ilyen gyűlöletkeltő beszédmód.

Örkény Antal szerint rögtön föl kellett volna szólalnia minden kompetens személynek, hogy nem lehet cigánybűnözésnek kategorizálni egy olyan ügyet, aminek semmi köze nincs a cigánysághoz, meg kellett volna akadályozni, hogy ezt a kontextust beemeljék a közbeszédbe. Leginkább a köztársasági elnöknek kellett volna elítélnie az ilyen hangokat, de ugyanígy a miniszterelnöknek, belügyminiszternek, a pártoknak is rögtön meg kellett volna szólalniuk. Ehelyett újra előjött a halálbüntetés visszaállítása, amely nem csak, hogy nem old meg semmit, de Magyarországot kiírná a nemzetközi joggyakorlatból.

Örkény szerint egy hatalom soha nem lehet elfogult a kisebbségekkel szemben, sőt védelmet kell nyújtania számukra. Minden előítéletesség megjelenését, terjedését meg kellene akadályoznia. Mint mondja, Amerikában is vannak etnikai konfliktusok, de arról nem lehet beszélni, hogy „feketebűnözés”. Örkény szerint az ország tragédiája, hogy fölmerülhet és a nyilvános térben téma lehet egy ilyen egyedi bűnügy kapcsán a cigánybűnözés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik