Belföld

Szamba és izzadságcseppek a Budapest Pride-on

melegfelvonulás (melegfelvonulás)
melegfelvonulás (melegfelvonulás)

Jelentős rendzavarás nélkül ért véget a felvonulás, azonban idén sem maradt el a balhé. Tíz embert előállítottak a rendőrök.

Körülbelül 4 ezren vettek részt az idei Budapest Pride Felvonuláson. A menet nagyjából négy órakor indult el a Városligeti tó közeléből. A lezárt területre kora délutántól csak átvizsgálás után lehetett bejutni. A start előtti órákban többen is szólaltak az egybegyűltekhez.

Sophie in’t Veld, az Európai Parlament LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) frakcióközi csoportjának egyik, holland alelnöke felszólalásában Budapestet Amszterdammal hasonlította össze. Azt mondta, amíg Amszterdamban 400-500 ezer ember vesz részt a melegfelvonuláson, ami a holland városban egy hatalmas ünnepnek számít, addig Budapesten a rendőrök kordonokkal zárják le az utcákat. A politikus úgy fogalmazott, reméli, hogy a magyar főváros vezetői – köztük a főpolgármester is – belátják majd, mennyire fontos, hogy toleráns kép alakuljon ki Budapestről.


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Neményi Márton

Ulrike Lunacek, az Európai Parlament Zöldek/ Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportjának osztrák tagja arról beszélt, hogy ő volt az első országgyűlési képviselő Ausztriában, aki nyíltan vállalta leszbikus voltát. Utalt arra, hogy nem a melegek, biszexuálisok és transzneműek az egyetlenek, akiket diszkriminálnak, ezért addig kell harcolniuk, amíg minden társadalmi réteg megkapja szabadságát.

Elképesztő volt a készültség, több száz egyenruhás, köztük megannyi rohamrendőr biztosította a menetet. Atrocitás nem történt. A Hír24 tudósítója szerint csupán az Oktogonnál és az Erzsébet tér közelében tűnt fel néhány ellentüntető, de ők is csak kiabáltak, illetve akinél volt árpádsávos zászló, az azt lobogtatta.

Az Andrássy utat lezárták, a párhuzamos utakon kordonokat állítottak fel, így az esemény radikális ellenzői nem is tudták volna megközelíteni a felvonulókat, akik a Városliget- Andrássy út- Bajcsy-Zsilinszky út- Alkotmány utca útvonalon haladtak. A hatóság egyébként Budapest egész területén fokozott ellenőrzést rendelt el, ezért bárkit igazoltathatnak, bárki ruházatát, csomagjait átvizsgálhatják.


Kattintson a képre, nézze meg a felvonulást!
Fotó: Neményi Márton

Az amerikai nagykövet is felvonult

Az MTI tudósítói Józsa Istvánt és Szanyi Tibort, az MSZP parlamenti képviselőit, valamint Kunhalmi Ágnest, a párt elnökségének tagját, továbbá Szabó Rebeka és Scheiring Gábor jelenlegi, illetve Kaufer Virág egykori LMP-s országgyűlési képviselőt is látták feltűnni a tömegben.

Sőt, egy időre Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is csatlakozott a résztvevőkhöz. A Kodály köröndnél állt be a testőrökkel körülvett diplomata a felvezető kamion mögé. Kapott a szervezőktől egy kisebb szivárványszínű zászlót, mosolyogva fényképezkedett a menet tagjaival, majd az Izabella utcánál beszállt a rá várakozó autóba.

Áll a bál

Tudósítóink szerint a rendőrség példás felkészültséggel biztosította a menetet, azonban többen tartanak attól, hogy a radikálisok megpróbálják “levadászni” a felvonulásról hazatérőket. A Nyugati tér közelében történt is egy incidens negyed hét táján. Egy tizenöt fős csoport fenyegetett, majd körbevett néhány fiatalt, egyiküket meg is rugdosták, ám ekkor megérkeztek a rendőrök, és a támadók elmenekültek.

Mindeközben a Kossuth téren az ellentüntetők összecsaptak a rendőrséggel. Összesen tíz embert állítottak elő. Az érintetteket garázdasággal, hivatalos személy elleni erőszakkal, valamint jogszerű intézkedéssel szembeni ellenszegüléssel gyanúsítják. De például azt a férfit, aki Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselővel együtt érkezett a térre, azért kísérték be, mert tiltott önkényuralmi jelképet viselt.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Ki provokál kit?

A napokban az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója,Garamvölgyi László a rendőrség nevében nyomatékosan felhívta a szervezők figyelmét, hogy szigorúan tartsák be a törvényi előírásokat, ne tanúsítsanak provokatív magatartást.

Nyilatkozata kiverte a biztosítékot a Szivárvány Misszió Alapítványnál, amely szerint ez a felhívás diszkriminatív, a hatóság nem határozhatja meg, ki mit viseljen a megmozduláson, ráadásul fokozza a társadalomban egyébként is meglévő homo- és transzfób indulatokat.

Gyurcsányék lájkolják, Vonáék nem

A Jobbik szerint Budapest a homoszexuálisok európai fővárosa lett, és a párt tiltakozik amiatt, hogy kétezer rendőrt vezényeltek vidékről a fővárosba a szombati melegfelvonulás biztosítására – jelentette ki Novák Előd Révfülöpön. A párt alelnöke hozzátette: civil szervezetekkel közösen megemlékezést tartanak szombaton a Hősök terén a 907. júliusi pozsonyi csata emlékére, amelyben Árpád fejedelem a többszörös túlerővel szemben megvédte a bajor seregektől a magyarságot.

Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésében üdvözölte az eseményt. A Demokratikus Koalíció elnöke idén külföldi útja miatt nem tud részt venni a felvonuláson, ugyanakkor hangsúlyozta, egyértelműen támogatja a jogegyenlőség igényét.

Mehet ez máshogyan is

Egész napos koncertsorozattal és számos egyéb kulturális eseménnyel kísért több tízezres, karneváli hangulatú felvonulást tartottak szombaton Londonban a hagyományos éves World Pride napja alkalmából. A melegfelvonulás fő támogatói között van a főváros polgármesteri hivatala mellett az országos szakszervezeti szövetség is.

Idén is külön csoportokban vonultak fel a különböző közszolgálati, egészségügyi és rendvédelmi szervezetek másságukat nyíltan vállaló képviselői. Lehetett látni például egyenruhában menetelő rendőröket, mentősöket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik