Nagyvilág

Tízezrek a londoni World Pride-on

pride zászló (pride zászló, eurogames)
pride zászló (pride zászló, eurogames)

Egész napos koncertsorozat, kulturális fesztivál, karneváli hangulatú felvonulás – kordonok nélkül.

A rendezvényt a Pride London nevű, jótékonysági egyesületként működő, önmagát adományokból fenntartó csoport szervezte, amelynek fő célja a sokszínűség elfogadtatása, a jogegyenlőség biztosítása, a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösséggel szembeni előítéletek és diszkrimináció felszámolása.

Az idén a pénzhiány miatt visszafogottabb volt az esemény, azonban így is tízezrek vettek részt a népünnepély jellegét öltő felvonuláson, amely a Baker Streetről az Oxford Streeten és a Regent Streeten át a Trafalgar térig haladt. A belváros jelentős részét lezárták és átadták az ünneplő tömegnek.

Idén is külön csoportokban vonultak fel a különböző közszolgálati, egészségügyi és rendvédelmi szervezetek másságukat nyíltan vállaló képviselői. Lehetett látni például egyenruhában menetelő rendőröket, mentősöket is.

Boris Jonhson, London konzervatív párti polgármestere – aki a korábbi években rendre a menet élén haladt – ezúttal külföldi útja miatt nem volt jelen, ám az általa vezetett városháza 100 ezer fonttal (36 millió forinttal) támogatta a rendezvényt.

A londoni melegfelvonulás fő támogatói között van az országos szakszervezeti szövetség is, amely ezúttal is külön pavilonnal volt jelen a rendezvények központi helyszínén, a Trafalgar téren. A téren felállított hatalmas színpadon estébe nyúló koncertsorozat szórakoztatta a publikumot.

Ha kíváncsi, hogy nálunk hogyan történt mindez, kattintson ide!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik