Belföld

Kötelező tüdőszűrés Budapesten és környékén

tüdőszűrés (ingyenes, )
tüdőszűrés (ingyenes, )

A lakosság érdekében elrendelt szűrés nemcsak kötelező, hanem érdemes is részt venni rajta, mivel a vizsgálat ingyenes, az esetleges elváltozás pedig időben felismerhető, így könnyebben gyógyítható.

Budapest teljes területén és 18 Pest megyei településen július elsejei hatállyal kötelező tüdőszűrést rendelt el az illetékes tiszti főorvos – olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján. A kötelező tüdőszűrő-vizsgálat ingyenes, és nem szükséges hozzá beutaló. A kiértesítéssel vagy anélkül, a személyi igazolvánnyal közvetlenül is lehet jelentkezni a tüdőszűrő állomáson.

„A kötelezően előírt vizsgálatok célja, hogy már akkor kiszűrjük a betegséget, amikor annak egyébként még nincs tünete. Így rövidebb idő alatt, nagyobb hatékonysággal lehet kezelni a tüdőbajt, és a betegeknek is nagyobb az esélyük a gyógyulásra. Tulajdonképpen ez egy virtuális felhívás a lakosság érdekében” – mondta el a Hír24-nek még május végén Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főorvosa.

Kötelező tüdőszűrést azokon a helyeken rendelnek el, ahol a tuberkulózisos betegek száma 100 ezer lakosonként több mint 25. Ilyen helyeken a betegek környezetében élőkre fokozottan odafigyelnek, de a kötelező szűrést az egész közigazgatási egységben elrendelik. Azt, aki az átvett tértivevényes levél ellenére nem megy el a kötelező tüdőszűrő vizsgálatra, pedig a környezetében már volt tbc-s beteg, akár félmillió forintra is büntethetik.

A határozat Budapestet, valamint a Pest megyei Pilisvörösvár, Üröm, Pilisborosjenő, Pilisszentiván, Pilisszántó, Pilisjászfalu, Piliscsaba, Gyömrő, Maglód, Ecser, Mende, Nagytarcsa, Csömör, Vecsés, Gyál, Felsőpakony, Ócsa és Halásztelek településeket érinti.  A fővárosi és megyei tiszti főorvos az érintett helyeken élő, állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, továbbá ott huzamos jelleggel tartózkodó 30 éves és ennél idősebb lakosság körében rendelte el a kötelező tüdőszűrést. A határozat végrehajtásnak határideje 2012. július 1-től 2013. június 30-ig terjed.

A lakosság tájékoztatása a jegyzők kötelessége, de az érintettek írásos értesítést is kapnak. Ócsai Lajos elmondta: adott a lehetőség, hogy az emberek tegyenek saját és környezetük egészségéért, ráadásul ingyen, a kötelező tüdőszűrést ugyanis az állam finanszírozza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik