Belföld

Róna: a miniszterelnök elvesztette hitelét

orbán-viktor (ingyenes)
orbán-viktor (ingyenes)

Róna Péter közgazdász szerint a jövő évi költségvetés tervezetéből az derül ki, hogy a kormány megint bejelenti a célokat és nem fogja elérni őket.

„A szegényebbek fizetőképes keresletének csökkentését a gazdagabbak fizetőképességének növelése nem kompenzálja, utóbbiak ugyanis a többletjövedelmet luxuscikkekre, külföldi utakra költik vagy offshore cégek számláira utalják” – mondta Róna Péter a Magyar Narancsnak adott interjújában.

Az Oxfordi Egyetem gazdaságtörténeti vendégkutatója szerint a szuperbruttósítás teljes kivezetése a felső középosztálynak kedvez, a társadalmi juttatások csorbítása pedig az alacsonyabb jövedelműek helyzetét rontja. Emiatt arra számít, hogy a kereslet 3-5 százalékkal csökkeni fog.

A közgazdász úgy véli, hogy a jövő évi költségvetés kiadási oldala alul-, a bevételi oldal viszont túltervezett. Mint mondta, „megint az lesz, hogy bejelentik a célokat és nem fogják elérni őket”. Róna Péter szerint a nemzetgazdaság dinamikáján kellene változtatni, de az új költségvetésben semmi ilyen nincsen.

Arra a kérdésre, hogy a befektetők miként reagálnak arra, hogy miután a kormányfő bejelentette a bankadó kivezetését, a nemzetgazdasági miniszter másnap bejelentett egy sokkal nagyobb, más típusú bankadót, Róna Péter így fogalmaz: “A magyar miniszterelnök teljesen elvesztett hitelét, ez nagyon szomorú dolog. Az ilyen momentumok csak felhangosítják azt a kórust, amelyik azt mondja: az IMF ne adjon hitelt Magyarországnak.”

A közgazdász úgy látja, hogy a kormány akar IMF-hitelt, de tart is annak következményeitől, hogy a tárgyalások beindulnak, és esetleg kudarcot vallanak. Szerinte ha eredmény nélkül kell felállni a tárgyalóasztaltól, akkor Magyarország összeomlik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik