Belföld

Tbc-kockázat: félmillió vagy zárt osztály

A kötelező tüdőszűrés ingyenes, de félmillióba is kerülhet. A renitens tbc-s beteget három hónapra őrzött osztályra vihetik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága lapunk kérdésére megerősítette, hogy a jövőben akár kényszergyógykezelésre is bent lehet tartani a kórházakban a tbc-s betegeket. A hivatalos válasz szerint egy 14 évvel ezelőtti rendelet melléklete tartalmazza a tbc-s betegek elkülönítésére vonatkozó előírásokat.

Azok szerint „mikroszkópos vizsgálattal igazolt saválló baktériumot ürítő tbc-s beteget a nem tbc-s betegektől elkülönített osztályon vagy részlegen kell ápolni”. Hiába lenne ambulánsan ellátható, elkülönített, őrzött osztályon kell elhelyezni azt is, aki az előírt gyógykezelésnek ismételt felszólításra sem tett eleget vagy gyógyszeres kezelése önhibájából megszakadt – tudatta az államtitkárság.

„A betegek őrzött osztályon történő elhelyezéséről a beteg lakóhelye, tartózkodási helye szerinti megyei tiszti főorvos dönt a tüdőgyógyász szakfelügyelő javaslatára.” A kezelés szükségességét háromhavonta felül kell vizsgálni, megszüntetéséről a tüdőgyógyász szakfelügyelő javaslatára szintén a megyei tiszti főorvos dönt.


Fotó: MTI / Balázs Attila

A 2012. április 15-étől hatályos előírások szerint a tbc-s betegek őrzött osztályon történő kezelését az országban két helyen – a fővárosban, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben, illetve az Edelényi Koch Róbert Kórházban – kell biztosítani.

Mint korábban megírtuk, a járványügyi biztonság védelme és a közegészségügy érdekében a szakma szerint régóta szükség volt egy hasonló határozatra. A tbc-s betegek fele ugyanis néhány hetes, egy-két hónapos kezelés után – amikor még a szervezetükben kimutathatók a bacilusok – távozik a kórházból, és ezzel a környezetében élők egészségét is veszélyezteti.

Mint arról szintén beszámoltunk, akár félmillió forintos bírság is kiszabható arra, aki nem vesz részt a kötelező tüdőszűrésen. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet, hogy – a betegek számának emelkedése miatt – több megyében és a fővárosban is kötelező tüdőszűrést rendeltek el.

Az ÁNTSZ a honlapján folyamatosan frissíti a kötelező tüdőszűrést elrendelő népegészségügyi szervek listáját. Eszerint jelenleg Budapesten, Pest, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes területén van érvényben a határozat.

A betegség kialakulásában annak is szerepe lehet, hogy felmérések szerint Magyarországon a világ átlagánál jóval többen cigarettáznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik