Élet-Stílus

Kétszer annyit szívunk, mint a világ többi része

cigaretta (cigaretta, csikkek)
cigaretta (cigaretta, csikkek)

19 percenként megöl valakit, a dohányzás ennek ellenére még mindig az egyik legelterjedtebb szenvedély.

Hiába a szigorú büntetések, a dohányzás okozta betegségekről készült elborzasztó képek – amelyek a tervek szerint a cigarettásdobozokra is felkerülhetnek majd -, a cigizés még mindig az egyik legnépszerűbb szenvedélybetegség világszerte: a bolygó lakosságából 1,3 milliárd ember nap mint nap rágyújt.

Május 31.: Nemdohányzók Világnapja
– 1987-ben hívta életre az Egészségügyi Világszervezet (WHO)
– célja: hogy ráirányítsa a figyelmet a dohányzás veszélyeire és a füstmentes életmód előnyeire


Magyarország dobogós helyen

Sajnos a dohányzást illetően hazánk az európai országok között kiemelkedő helyet foglal el: a lakosság nagy része dohányzik, ráadásul a személyenkénti cigarettafogyasztás a duplája a világátlagnak (évente 3000 szál). És nem csak a felnőttek: a kezdő középiskolások közül például 10-ből 7 már próbálta a cigarettát. A gyerekek többségében barátoktól, szülőktől és rokonoktól lesik el a rossz szokást, és azért kezdik el – legalábbis a szakemberek szerint – mert a felnőttséget és a népszerűséget szimbolizálja.

A felnőttek esetében arra a kérdésre, hogy miért cigarettáznak, már nem ilyen egyszerű a válasz: a többség a stresszt kezeli így, mások a megszokásuk rabjai és képtelenek elképzelni bizonyos helyzeteket cigaretta nélkül, és vannak olyanok is, akik az ismerkedéshez és a társasági élethez tartják elengedhetetlennek. Ennek ellenére a dohányosok 75%-a szeretne megszabadulni káros szenvedélyétől, főleg azért, mert annak egészségkárosító hatásaival szinte kivétel nélkül mindegyikük tisztában van.


A többség szeretné letenni

19 percenként megöl valakit

Sokféle betegséget kockáztat az, aki ennek ellenére kitart szenvedélye mellett. Hirtelen szívhalál, agyvérzés, tüdőrák: hogy csak néhányat említsünk azok közül a súlyos betegségek közül, amelyeknek jelentősen csökken az esélye, ha valaki 40-50 éves kora előtt abbahagyja a cigarettázást.

A dohányzásnak és szövődményeinek évente világszerte 4 millió halálos áldozata van (Magyarországon 35 ezer), ami azt jelenti, hogy 19 percenként meghal valaki egy olyan betegségben, amely a cigaretta miatt alakult ki.

Miért érdemes leszokni?

A szakemberek szerint ezeket a betegségeket egy módon lehet elkerülni, a leszokással. Például már az abbahagyást követő első napon csökken a hirtelen szívhalál esélye, de három hónap után javul a tüdő teljesítménye, és megszűnik a krónikus köhögés is. 5 év után pedig felére csökken a tüdőrák kockázata.

Amint arról írtunk, félmilliós bírságot is kaphat az, aki nem vesz részt a kötelező tüdőszűrésen.

Többe kerül, mint amennyit az állam kaszál rajta

AZ ÁNTSZ friss kutatása szerint 2010-ben a dohányzással kapcsolatos állami bevételek meghaladták a 360 milliárd forintot. A társadalom ezzel kapcsolatos kiadásai viszont 441 milliárd forintra rúgtak. A magyarországi dohányzás miatt fellépő, egyéni és állami összes kiadás, illetve bevétel szaldója 80 milliárd forint veszteség volt 2010-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik