Belföld

Berobbant a hidegfront az országba

Másodfokú riasztás van a szél miatt több országrészben. A budapestieket arra kérik, ne parkoljanak fák alá.

Délután 3 óra körül elérte a napok óta emlegetett hidegfront az országhatárt. Az északnyugati országrészben a szél rövid idő alatt 50-60 km/órásra erősödött – tájékoztatott a Köpönyeg.hu. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elrendelte a másodfokú szélriasztást Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyére, valamint Vas és Zala, Somogy, Tolna, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Szabolcs-Szatmár és Borsod-Abaúj-Zemplén megye egy részére az erős szél miatt. Ezeken a területeken akár 100 km/órás széllökések is előfordulhatnak.

Nem sokkal 5 óra előtt erős széllel a Balatonhoz is megérkezett a vihar, egy órával később pedig Budapestre is betört a hidegfront. Az Időkép.hu beszámolója szerint szombat estig inkább csak a viharos szél és a lezuhanó hőmérsékleti értékek jelezték a front érkezését, komolyabb zivatarok nem fordultak elő. Nyugat felől viszont közeleg az esőt hozó csapadéktömb.

A front néhány óra alatt 10-15 fokos hőmérséklet-csökkenést okozott. A Főkert arra kérte a budapestieket, hogy a balesetveszély megelőzése érdekében lehetőség szerint ne parkoljanak, illetve hosszabb ideig ne tartózkodjanak a fák alatt.

Ami a folytatást illeti: a szombat esti órákban többfelé marad a viharos szél. Az éjszaka első felében a legerősebb széllökések a Dunántúlon és északkeleten többfelé meghaladhatják a 70 km/órát, de itt-ott elérhetik a 100 km/órát is. A hidegfrontot a középső országrészben helyenként zivatar is kíséri. Néhol jégeső is előfordulhat.

Vasárnap délelőtt az északi szelet a Tiszántúlon valamint a Közép- és Dél-Dunántúlon még 70-80 km/órát meghaladó lökések kísérik, de estére csillapodik a légmozgás. Marad borongós idő, a délutáni órák hőmérséklete mindössze 10-17 fok között alakulhat.

A jövő hét elején marad az esős idő, a napsütés csak szerdától lehet túlsúlyban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik