Belföld

Betört a hidegfront! Zivatarok, 90 km/órás széllökések

Sopron, Mosonmagyaróvás és Fertőd környékén már kora délután beborult az ég, egyre hevesebbek a széllökések, foltokban záporok, a szlovén határ térségében pedig már zivatarok is kialakultak. Győrben szombaton 15 órakor még közel 28, Soproban helyenként már csak 18 fok volt.

Szombaton reggel, illetve délelőtt még nyugodt, napsütéses időnek örvendhettünk, ám délutánra a jelzett hidegfront elérte hazánk nyugati, északnyugati részét. Míg délután Győrben közel 28 fokot mutattak a hőmérők, addig Sopronban már 18 fokig is lesüllyedt a hőmérő higanyszála. Veszprémben pedig 70 km/órás széllökéseket is mértek,

Az idokep.hu időjárási portál hőtérképe szerint Ausztriában, illetve a nyugati országokban jellegzetes hűvös, őszi idő alakult ki. leolvasható az is, hogy míg Sopronban közel 10 fokot zuhant a hőmérséklet, addig az ország másik felében, Nyíregyházán még 32 fokos hőség uralkodott.

Előrejelzés:

Délután 15 óra után Győr felett is beborult az ég és feltámadt a szél is. Helyenként könnyed záporok hullottak. Az előrejelzések szerint a nap további részében is számítani kell záporok, zivatarok kialakulására.

„A hidegfront egy-két órán belül éri el az ország északnyugati határát, Budapest térségét pedig várhatóan délután négy-öt óra körül” – mondta el szombat délelőtt Darányi Mariann, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Tájékoztatása szerint markáns hőmérséklet-csökkenésre kell számítani: míg például a keleti-délkeleti országrészben szombaton még 30 fok körül lesz a csúcshőmérséklet, addig vasárnap már csak 13-16 fok között alakulnak majd az értékek.

Az érkező front miatt szombat kora délutántól zivatarokra, viharos szélre kell számítani, először szórványosan a Dunántúlon, majd késő délutántól az ország középső részein többfelé is. Néhol jégeső is előfordulhat, a lehulló jégdarabok átmérője egy-két centiméter lehet. Felhőszakadás elsősorban a Duna-Tisza közében várható.

A legerősebb széllökések a Dunántúlon többfelé meghaladhatják a 90, de helyenként elérhetik akár a 100 kilométer per órát is. Az ország más részein a 70-90 kilométer per óra közötti lökések lesznek jellemzőek – közölte a veszélyjelző meteorológus.
A széllökések miatt a Dunántúl északnyugati részén már első fokú riasztás van érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik