Belföld

Hideg vízzel mentené a menthetőt a BKV

Friss levegő helyett palackozott vizet kapnak az utasok az észak-budai viszonylatokon közlekedő Mercedes Citaro buszokon.

Mint arról korábban beszámoltunk, többen fordultak hétfőn a BKV-figyelőhöz amiatt, mert a busztársaság ideiglenesen forgalomba állított Mercedes Citaro típusú használt buszain nem nyithatóak az ablakok, ráadásul a járművek egy részén a klímaberendezések sem működnek vagy csak meleg levegőt fújnak.

Az utasok azt jelezték, hogy míg a szabad levegőn 25-30 fok volt és verőfényes napsütés, addig a Mercedes busz belsejében a hőmérséklet a 40 fokot is meghaladhatta. Az internetes portál úgy tudja, annyira elviselhetetlen volt a hőség az észak-budai, jellemzően hegyvidéki vonalakon közlekedő járműveken, hogy többen rosszul lettek, és le kellett szállniuk.

Nyárig marad a hőguta

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Hír24-nek küldött közleményében elismerte, a kocsik valóban átalakítás nélkül kerültek forgalomba, de csak átmenetileg, és erről korábban, illetve jelenleg is, folyamatosan tájékoztatják az utasokat.

„Bár a Budapesti Közlekedési Központ nem szeretne klíma nélküli járműveket forgalomba állítani, átmeneti szükséghelyzetek azonban mindig vannak és lesznek, és emiatt kértük az utasok megértését előre is, hisz úgy gondoljuk, inkább legyenek a buszok így forgalomban, minthogy kimaradjanak a járatok” – utalt a Nógrád Volán fővárosi tömegközlekedésből való kivonulására a BKK.

A nyár folyamán minden szükséges átalakítást elvégeznek, addig azonban régi színben és kialakítással közlekednek a buszok – közölték. Vagyis még jó ideig maradnak a zárt ablakok, a 45-50 fok, és az elviselhetetlen hőség. De erre is van magyarázat.

„A nyitható ablakok kapcsán a Mercedes óva inti a járműveket üzemeltető BKV-t a meglévő ablakok cseréjétől. E témában még műszaki vizsgálatoknak is le kell folyni, hogy mekkora kockázattal jár mindez, mivel a járművek teherviselő elemeinek kialakítása a jelenlegi, nem nyitható ablakokkal tervezett” – magyarázzák. Hozzáteszik: „A BKK soron kívüli intézkedéseket kért a buszok szállítójától és a BKV-tól annak érdekében, hogy mihamarabb működőképesek legyenek a klímák, ahol pedig ez nincs meg, ott nyáron fogjuk beszerelni ezeket, addig utasaink megértését és türelmét kérjük.”

Hangsúlyozták: a portál értesülésével ellentétben „nem igaz, hogy utasrosszullétek lettek volna” a járműveken, és a leginkább kritikus, nyitható ablakokkal és működő klímaberendezéssel nem rendelkező Mercedes buszokra szerda délután öt órától jegyellenőröket vezényelnek ki, akik hideg vizet kínálnak az utasoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik