Belföld

Tojáskocogtató EB-t rendeztek Deszken

A deszki szerb húsvét alkalmából harmadik alkalommal rendezték meg vasárnap a Harmadik Tojáskocogtató Európa-bajnokságot.

–Győzzön a legjobb! Sok sikert kívánok mindenkinek– ezekkel a szavakkal indította el Svetomir Milicici parókus a 3. deszki Tojás-kocogtató Európa bajnokságot, miután felszentelte a verseny kellékéül szolgáló, festett tojásokat. Régi szerb hagyomány ugyanis, hogy húsvétkor, a vasárnapi mise után az emberek összeütik a főtt, kifestett tojásokat.

–Gyerekkorunkban még nagy szegénység volt, kevés tojást tudtunk feldíszíteni. Ezért ezekért a családok között kialakult ez a fajta verseny, amiben egymástól lehetett elnyerni a húsvét elengedhetetlen kellékét– mesélte a népszokás kialakulását Brczán Krisztifor, a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke. Négy éve jutott eszükbe először az ötlet, hogy az egyre kevesebb számú szerb lakosság összefogása érdekében elevenítsék fel ezt a hagyományt. Az évek során egyre szélesebb körben kívánták elterjeszteni, így jöttek át Szerbiából is versenyzők, s így vált az esemény Európa-bajnoksággá.

Idén pedig már 23 versenyző számát tartalmazó cédula került a sorsoló asszonyok kezei közé, így 12 páros állhatott a 30 fős nézőközönség elé. Az első versenyszámban két tojás elejét kellett összekocogtatni. Az jutott, tovább, akinek az ütköztetés után épségben maradt az otthonról hozott díszített tojása. Gyerekek és felnőttek egyaránt részt vettek a bajnokságban, miközben a Bánát Egyesület zenekara húzta a talpalávalót, szerb népviseletbe öltözött fiatal lányok kínálták Brczán Krisztifor pálinkáját és a sós kalácsot, s ropogó tűz mellett sült a birkahús.

Fotó: Iványi Aurél

Schultz Józsefné kiáltott fel győztesen, miután bekerült a középdöntőbe. Mint elmondta, nagyon egyszerű a taktika: „ha én ütök, akkor törik”. Gondolt itt ugyanis arra, hogy a szabályok értelmében egy embernek tartania kellett a tojást, míg a másik kocogtathatott. Azonban ez a fajta stratégia hosszú távon nem vált be, a döntőbe már csak férfiak kerültek.

Király László, Deszk polgármestere is sokáig ügyesen haladt előre, de mint kiderült, egy időközben távozott, másik család nevében. – Tavaly 6 darab, kék bársonyba burkolt aranytojással vettem részt, de a döntőben elvéreztem. Most azért vagyok szerencsés, mert nem játszom– mesélte jókedvűen.– De nem is baj, mert vannak itt olyan taktikák! Állítólag valaki a verseny előtt mésszel etette a tyúkokat, hogy vastagabb legyen a tojás héja. De olyat is látok, aki csavarja, vagy nem a hegyével üti. De hiába, figyelje meg, úgyis a leghegyesebb tojás lesz a befutó.

Fotó: Iványi Aurél

Habár szögmérő híján ez nem derült ki, de végül Sévity Szvetozár húsvéti tojása élte túl a kocogtatós köröket. Jutalomból félbevágták a nyertes darabot, és megetették a győztessel. Az európa bajnokság azonban nem ért véget, a második körben a tojások hátulját ütögették, a harmadikban egy nyújtódeszkán gurították le, s az jutott tovább, aki eltalálta a másik darabot. A negyedik kör pedig igen embert próbálónak bizonyult, ugyanis a főtt és épp tojásba kellett beledobni egy pénzérmét. Közben pedig versenyt hirdettek a legszebbre festett tojás címéért, melyet végül Brczán Gordana kapott meg.

A szerb húsvét azonban ezzel nem zárult le, hiszen holnap szintén locsolkodó körútra indulnak a férfiak annyi különbséggel a magyar szokásoktól, hogy fiákerrel, zenekarral járnak házról házra, s ha összetalálkoznak egy-egy ismerőssel, akkor utána együtt mennek tovább. Így a végére egész kis csapat gyűlik össze, akik a délután egy megbeszélt helyen találkoznak, s ott már az asszonyokkal, lányokkal együtt csapnak nagy ünnepséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik