Szórakozás

A hímes tojás

A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek legősibb jelképe, az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét képezi.

A tojás az élet újjászületésnek és a termékenységnek a legősibb jelképe. Egyesek szerint a tojás megjelenése a magyar hagyományokban a zsidók húsvéti tojásfogyasztására vezethető vissza, mások szerint a világ születésnek ókori jelképeként került be a köztudatba. A legegyszerűbb magyarázata a tojásfogyasztásnak az, hogy a keresztények a böjt alatt tojást sem fogyasztottak, így a gazdaságokban sok gyűlt belőlük össze. Állítólag 1290-ben Edvard angol királynak húsvétre az alattvalói 450 tojást küldtek.

A tojás általában piros, mivel eleink szerint a ez a szín véd az ártó szellemekkel szemben. A húsvéti tojás eredetileg tojásszínű volt, csak később kezdték festeni. Ma már a legélénkebb fantáziával is nehéz olyasmit kitalálni, amit nem jelent meg már a húsvéti tojáson. De készítettek már nemes anyagokból is ékkövekkel díszített tojásokat. Ennek legnagyobb mestere Fabergé, a híres francia ötvösmester volt. Az olasz cárok megrendelésére dolgozott és húsvétra aranyból, platinából, hegyi kristályból, drágakövekkel és csodálatos ötvösmunkával díszített tojásokat gyártott

Ajánlott videó

Olvasói sztorik