Belföld

Hatpárti nyilatkozat az átláthatóságért

Közös politikai nyilatkozatot írt alá a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Demokratikus Koalíció a párt- és kampányfinanszírozás alapelveiről szerdán a Transparency International Magyarország kezdeményezésére tartott egyeztetés után.

A nyilatkozatban a pártok azt vállalták, hogy a parlament őszi ülésszakán olyan törvényt fogadnak el, amely biztosítja az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot a párt- és kampányfinanszírozásban.

Hat alapelvet határoztak meg: eszerint a jelölő szervezetek, a jelöltek és a jelölteket támogató szervezetek átláthatóvá teszik bevételeiket és kiadásaikat, valamint a pártok és alapítványaik működésére vonatkozó információ közérdekből nyilvános adatoknak minősülnek.

Rögzítik azt is, hogy a médiában és más felületeken való megjelenést valamennyi jelölt számára azonos feltételekkel kell biztosítani, és a pártok költéseit közzé kell tenni.

Tiltani kell a kormányzati és önkormányzati korteskedést, valamint az Állami Számvevőszéket bíznák meg a párt- és kampányfinanszírozás törvényességi felügyeletével.

A tavaszi ülésszak végére készülhet el a törvény tervezete, amelyet az őszi ülésszakon fogadhat el az Országgyűlés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik