Belföld

Készül a tavaszra a 90 éves Szegedi Füvészkert

Az idén 90 éves Szegedi Füvészkert növényei nagyon megszenvedték a kemény fagyokat, de rövidesen teljes pompájában várják a tavaszi virágok a látogatókat.

Az idén, alapításának 90. évében, az Európai Unió és a magyar kormány 100 százalékos támogatásával újjászülethet a jelenleg még fóliával fedett háromhajós növényház és a sziklakert az SZTE Füvészkertjében. A nagyméretű pálmákat, kaktuszokat, trópusi gyümölcsfákat bemutató növényházi gyűjtemény üvegburkolatot kap.

A sarkvidéki hideg a Füvészkertben is éreztette hatását, az éjszakai lehűlés a -22C-ot is elérte. A Lótuszos tó víztükrét is vastag hó és jégréteg borította, a meder aljzatában nyugalmi állapotukban várják a tavaszt a fehér tündérrózsák és az indiai lótuszok.

De nem csak a növények készülnek a tavaszra. Az idei évben a „megszokott” fajokon kívül a hazánkban fokozottan védett, 500.000 Ft eszmei értékű kis kárókatona (Phalacrocorax pygmeus) körülbelül 15-20 példánya tartózkodik a Füvészkertben. A madarak egész nap jönnek-mennek az apró halakban gazdag Tündérrózsás-tó, és a nyugalmasabb, csendesebb, de halakban szegényebb Alföldi-tó között. A nap jó részében halak után a víz alá bukva kutatnak, majd szárítkozni és emészteni a tó mellett álló hatalmas kocsányos tölgy ágaira szállnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik