Belföld

Sas József: Elegánsan politizálok

Sas József a héten megalapította saját, maszek kabaréját. Ebből az alkalomból utánanéztünk, az utóbbi két évtizedben ki mit mondott e jellegzetesen pesti műfajról és ellentmondásos működtetőjéről.

A kabaréról mondták

A kabaré a mindenkori hatalomra húzza rá a vizes lepedőt. Farkasházy Tivadar újságíró (Reggeli Délvilág, 1994. május 21.)

 

A kabaré az aznap művészete. Sas József színész (Békés Megyei Hírlap, 1995. június 17-18.)

 

Politikai kabaré az, amit az egyik idióta jobbról támad, a másik idióta meg balról. Sas József színész (Ludas Matyi, 1996. május 29.)


A Sas-Fészek Kabaréról szóló cikkünket itt olvashatja
Fotó: MTI / Kollányi Péter

A politikai kabaré elvesztette a jelentőségét. Ezt most a parlamentben a képviselők gyakorolják. Bodrogi Gyula színész (Magyarország, 1997. július 17.)

 

A politikai kabaréban röviden kell beszélni, mert nincs darab. Hofi Géza humorista (Nők Lapja, 1997. szeptember 10.)

 

A kabaré tenyeres-talpas műsor. Farkasházy Tivadar újságíró (Mozgó Világ, 2000/4.)

 

A közéleti kabaré feladata, hogy valamennyire ellenőrzése alá vonja a jelenlegi kormányzatot.

Verebes István rendező (Zalai Hírlap, 2002. december 7.)

 

A kabaré nem női műfaj, büszke vagyok arra, hogy azt gondolják, én konyítok hozzá. Hernádi Judit színésznő (Nők Lapja Café, 2008. február 6.)


Fotó: MTI /
Kollányi Péter

 

A kabaré nem ökölbe szorított kézzel humorizál, hanem elegánsan, finoman. Sas József színész (Mix Magazin, 2009/január)

 

Szerintem a kabaré olyan, mint a lelkészi hivatás. A lelkész a mindennapok borzalmait igyekszik feloldani a templomban. Selmeczi Tibor dramaturg (Népszava, 2009. szeptember 23.)

 

A kabaré a polgár véleményének humorba foglalt, kritikus fóruma. Görgey Gábor író (Népszava, 2011. július 2.)

 

A kabaré a sejtetések művészete.

Verebes István rendező (Pro4, 2012. február 14.)

 

Sas Józsefről mondták

Sas József törzsőrmester is itt küzd valahol a közelben sokat próbált veteránjaival. Fábry Sándor humorista (Magyar Hírlap Online, 2006. június 2.)


Fotó: MTI / Földi Imre

 

A Fékon-inges, VOR-öltönyös, baltaarcú, nyugdíjas közönség előtt megjelent nekünk maga „a” Józsi, akit nevének ütemes skandálása és kitörő öröm fogadott. Varga Attila újságíró (Index, 2007. január 2.)

 

A Mikroszkóp Színpad 1990 után a baloldali pártok propagandista adatbankjává alakult át, a rendkívül ügyes Sas József vezérletével. Szalay Károly irodalomtörténész (Magyar Hírlap Online, 2007. augusztus 11.)

 

Ha oda tudok vánszorogni a számítógéphez, írok vidám jeleneteket Sas Józsinak.

Körmendi János színész (Blikk.hu, 2007. október 21.)

 

Sas József egy speciális rétegnek kínálja szórakoztatóipari termékét. Csáki Judit kritikus (Magyar Narancs, 2007. december 13.)

 

A rothadt rendszer buliszínésze. Csurka István író (MIÉP.hu, 2008. március 20.)


Fotó: MTI / Sándor Katalin

 

Sas Józseffel köszönteni az új évet persze akár hasznunkra is válhat. Éberségünk visszatér. Tudjuk, hogy hol tartunk. Vagy inkább hol akarnak tartani bennünket. Borókai Gábor újságíró (Heti Válasz, 2009. január 8.)


Józsi az életben maradásért küzd valamennyi színpadon töltött percében, a mélyről jöttek elszántságával, a létükben fenyegetettek megkeseredett lázadásával.

Verebes István rendező (Élet és Irodalom, 2009. február 6.)

 

Sas József (a színházi vállalkozás nevében) megbízza a saját bt-jét képviselő Sas Józsefet, hogy játssza el a Sas József által írt jelenet egy szerepét, szigorúan alávetve magát Sas József rendező utasításainak.

Sümegi Noémi újságírónő (Heti Válasz, 2009. február 26.)

 

Ő valószínűleg a Mikroszkóp legjelentősebb előadója, miközben sokan a pokolba kívánják vagy az adócsalás, vagy a felvállalt baloldalisága miatt.

Bóta Gábor újságíró (Népszava, 2009. szeptember 23.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik