Belföld

Havi fix: Zsiga Marcell visszavág

A fideszes képviselő az RTL Klub Híradójában azt nyilatkozta, hogy„biztosan meg lehet élni 47 ezer forintból”. Zsiga szerint ez manipuláció.

„Hétfői nyilatkozatomat értelemzavaróan, a szövegkörnyezetből kiragadva, mindössze egymondatos terjedelemben mutatta be az RTL Klub Híradója, így az teljesen mást üzent a televíziónézőknek, mint amit elmondtam” – ezt írja közleményében Zsiga Marcell fideszes országgyűlési képviselő, Miskolc alpolgármestere. A politikust az Éhségmenet Budapestre érkezése okán faggatták újságírók a Start-programos közfoglalkoztatottaknak szánt havi nettó 47 ezer forintos bérről.


Az összeg kapcsán (mely ténylegesen több mint a korábbi kormány idején adott 28 500 forintos bérpótló juttatás) a nemzetgazdasági miniszter január végén kijelentette, szerinte ennyi pénzből meg lehet élni.

Matolcsy György állításával Zsiga Marcell is egyetértett. Legalábbis az RTL Híradójában úgy tűnt. Bár szerinte ez nem egészen így történt. Közleménye szerint ugyanis a hétfői sajtótájékoztatón – miután kifejtette, hogy ez a 47 ezer forint jelentős javulás a korábbiakhoz képest – az MTI Hírcentrum újságírójának kérdésére, miszerint „De ön meg tudna élni 47 ezer forintból?” azt válaszolta „Biztosan meg lehet élni 47 ezer forintból, biztosan meg lehet élni 47 ezer forintból, igen, azt hiszem igen.” Zsiga szerint az, hogy az RTL Klub csupán ezt a részt használta közleményéből, manipuláció.

A témához, ha nem is szorosan, de kapcsolódik a tény, hogy Zsiga Marcell tavaly dupla költségtérítést vett fel – ezt egy etikai vizsgálat után visszafizette – és jelenleg havonta bruttó 1 millió 700 ezer forintot keres. Naponta tehát bruttó 57 ezret.


UPDATE!

Az MTI Hírcentrum mindeközben közleményben védi riporterét, aki a Zsiga szerint provokáló kérdést feltette a képviselőnek. A közmédia vezetősége azt írja: „Az MTI Hírcentrum nem felelős azért, hogy egy sajtótájékoztatón elhangzott kérdéseket és válaszokat melyik sajtóorgánum milyen módon dolgozza fel.”

Hozzáteszik, hogy az ő hírműsoraikban Zsiga Marcell nyilatkozata nem szerepelt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik