Belföld

A kormány nem tudja, mennyit keresnek a közszolgák

A kormány valószínűleg nem tudja, mennyit keresnek az alkalmazottai, mert arra kérte őket, március 15-ig nyilatkozzanak, kérnek-e bérkompenzációt.

Senki sem járhat rosszul a közszférában dolgozók közül – állítja az NGM közleménye.  A kormány rendeletet fogadott el a közszférában és az egyházak közcélú tevékenységet folytató intézményeinél dolgozók kompenzációjának részletszabályairól, amely biztosítja, hogy 2012-ben a nettó, kézhez kapott rendszeres kereset ne csökkenjen akkor sem, ha a 2011. és a 2012. évi adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenék a munkavállalókat.

Annak érdekében, hogy a kompenzációt egész évre biztosítani lehessen, a kormány azt kéri, a közszolgák legkésőbb 2012. március 15-ig nyilatkozzanak a munkáltatójuknak. (Amennyiben a jogviszony év közben keletkezett, a jogviszony keletkezésével egyidejűleg lehet a munkavállalónak benyújtani a nyilatkozatot.) A munkáltató a kompenzációs igényt csak az átvételt követően tudja megküldeni az illetékes illetményszámfejtő helynek.

A nyilatkozatot folyamatosan lehet benyújtani, de akinek február 15. után érkezik be a kérelme, annak a februári bérében még nem jelenik meg a kompenzáció összege.

Ezért kérnek mindenkit, hogy lehetőleg minél hamarabb nyilatkozzon a munkáltatója felé. Azonban abban az esetben, ha valamilyen okból kifolyólag – pl. szabadság, betegség – a februári bérek számfejtését megelőzően a munkavállaló nem tud nyilatkozni, a kompenzáció ebben az esetben sem veszik el, azt 2012. március 15-ig benyújtott nyilatkozata esetén visszamenőlegesen megkapja.

Az üzleti szférában minden munkáltatónak, aki állami bérkompenzációt szeretne, pontosan tudnia kell, melyik dolgozóinál mennyivel kell megemelni a bért. Sőt, garantálnia is kell, hogy az elvárt béremelést maradéktalanul végrehajtja, különben megbüntethetik. Ehhez képest érdekes, hogy a közszférában a dolgozókat nyilatkoztatják, mintha munkáltatójuk, az állam nem lenne tisztában azzal, hogy mennyit keresnek és mennyivel kell őket kompenzálni.

De nézzük ebben az egészben a jó hírt: úgy tűnik, a (bruttó 216 805 ezer forint alatt kereső) közszolgák is megőrizhetik a tavalyi nettójukat. Pedig február elején még kevesebb volt a borítékjukban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik