Belföld

Kiegyensúlyozott költségvetést tervez Szeged

A korábbi évekhez hasonlóan kiegyensúlyozott - hiány nélküli - költségvetést tervez a szegedi önkormányzat 2012-re - jelentette be Botka László (MSZP) polgármester hétfőn a Tisza-parti városban.

A rendelettervezet szerint – amelyet február 24-i ülésén tárgyal a közgyűlés – az önkormányzat 50,525 milliárd forintos főösszegű költségvetésének 62 százalékát működési kiadásokra, a fennmaradó részt, több mint 19 milliárd forintot beruházásra és fejlesztésre fordítják – mondta a politikus, amikor bemutatta az önkormányzat költségvetésének tervezetét a város legnagyobb adófizetőinek.

A tavalyi évhez képest az állami normatíva több mint 400 millió forinttal csökken Szeged esetében, az adórendszer változása miatt pedig mintegy 900 millió forint többletkiadása lesz az önkormányzatnak. Ennek jelentős része a kötelező bérkompenzáció, ennek teljesítéséhez az önkormányzati cégek támogatására a város 200 millió forintos pénzalapot hoz létre – közölte a polgármester.

A város 2012-ben 13,32 milliárd forintot fordít oktatási, 2,43 milliárd forintot kulturális és 1,46 milliárdot szociális intézményeinek működtetésére, 1,6 milliárd forintot pedig szociális segélyekre. Az oktatási kiadások 56 százaléka az önkormányzat saját forrása – tudatta Botka László.

A tervek szerint az önkormányzat helyi adóbevételei 300 millió forinttal, 9,23 milliárd forintra növekednek idén, ebből 7,05 milliárd forint az iparűzési adó, 2,1 milliárd forint az építményadó, 85 millió forint pedig az idegenforgalmi adó. Mint a politikus rámutatott, a gazdasági válság következtében az elmúlt években több szegedi cég ment csődbe, egyenként több száz millió forintos kiesést okozva, de ezt pótolják a talpon maradó vállalkozások.

Idén Szegeden uniós támogatással több mint 8 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg, ennek 82 százaléka pályázati forrás. A legnagyobb beruházás az elektromos tömegközlekedés 30 milliárd forintos összköltségű fejlesztése, amely az idén befejeződik. Folytatódik a belváros rehabilitációja, megépül egy új tudományos és kulturális központ, korszerűsítik a Szegedi Nemzeti Színház energetikai rendszerét, és megkezdődhet a partfal újjáépítésének előkészítése is – közölte a polgármester.

Elmondta: a következő évek legnagyobb szegedi fejlesztése az unió tudományos nagyberuházásaként megépülő lézeres kutatóközpont lesz, amelynek 65 milliárd forintos költségéből 55 milliárdot uniós támogatás fedez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik