Belföld

A házipálinka után jön a sörforradalom

Nemcsak a pálinka készíthető, de januártól a sör is főzhető otthon adómentesen - ám ez nem aggasztja a sörfőzdéket. A vásárló viszont kevesebb.

A saját fogyasztási célú házi sörfőzés 10 hektoliterig való adómentessé tétele és az esetlegesen emiatt elharapózó illegális értékesítés nem aggasztja a kisüzemi, kézműves söröket gyártó vállalkozásokat. A sörfőzés ugyanis több szakértelmet követel, és a rövidebb eltarthatósági idő is közrejátszik abban, hogy nem tartunk a pálinkafőzési liberalizációt követő értékesítési visszaélésektől − mondta a Napi Gazdaságnak Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke. Tudomása szerint eddig még nem foglalt le a vámhivatal házi sörfőzéshez szükséges berendezéseket.

A jelenleg az országban működő 47, a hazai 5,6-5,7 millió hektoliter közötti belföldi értékesítés nagyjából fél százalékát adó kisüzemi főzdét ennél sokkal kellemetlenebbül érintheti a kézműves, különféle ízesített sörök iránti tagadhatatlanul növekvő érdeklődés ellenére is a vásárlóerő további fogyatkozása. Termelés- és bevételcsökkenésre számítunk az idén, ezt pedig épp csak ellensúlyozza a kisüzemek számára kedvező adóváltozás, mivel ez legfeljebb a talpon maradást biztosítja − mondja az elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik