Belföld

Alagúton menekülhet Orbán és Schmitt az Operából

Kalandtúra kell ahhoz, hogy kétszázötven méterrel odébb, a Nagymező utcában bukkanjanak föl a közjogi méltóságok.

Nem kell aggódjanak a ma esti „Ünnepi gála az alaptörvény hatályba lépésének alkalmából” című rendezvény csúcsvendégei. Ha az Operaház előtt tüntetők megakadályoznák, hogy a koccintáson és a műsoron túlesett notabilitások békében elhagyják az épületet, remek menekülő út áll rendelkezésre. Negyed kilométernyi, részben föld alatti, részben épületen belüli séta eredményeként ugyanis a Nagymező utcába juthat a beavatott.


Fotó: Kummer János

Még 1978-79-ben bő két méter széles és nagyjából huszonöt méter hosszú, fűtött alagút épült az Opera és a Hajós utca túloldala, konkrétan a Hajós 11. között, ahol az Opera üzemháza kapott otthont. Annak idején természetesen nem politikusok alkalmi látogatását kívánták így komfortosabbá tenni. Profánabb az indok: pusztán arról volt szó, hogy az énekesek a megfázás kockázata nélkül nézhessenek át a bérszámfejtésre, és a muzsikusoknak se kelljen azon aggódniuk, hogy a téli mínuszok elhangolják a zeneszerszámaikat.

Ha a biztonsági főnök ma este úgy rendeli, akkor az Opera pincéjéből indulhatnak rapid kalandtúrára Orbánék, Schmitték. Az első huszonöt métert, ahogy említettük, az alagútban teszik majd meg. Érkezés az üzemház pincéjébe, ahonnét lépcső vezet fel a földszintre (lift nincs), ami már a Thália Színház felségterülete, egész konkrétan a díszletraktár. Miután hőseink átverekedték magukat a Winnetou és a kenderallergia, az Egérfogó és egyéb remek darabok kellékein, a színpadra jutnak, onnan a vélhetően üres nézőtérre, majd az előcsarnokba. Onnét egyetlen lépés a Nagymező utca.

Úgy tudjuk, a menekítésre eleddig egyszer sem használt alagutat múlt pénteken gondos terrorelhárító kezek vették időszakos gondozásba.

Az Andrássy út egy szakaszát már kora délután lezárják az esti tüntetések miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik