Közélet

Andrássy úti demonstráció: három bejelentett rendezvény, három helyszínen

Az Andrássy út egy szakaszát háromkor lezárják. A tiltakozók ellen szervezkedik a szélsőjobb. Eddig három bejelentés érkezett három közeli helyszínre.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) facebookos bejegyzése szerint: a hétfő délutáni demonstráció miatt körülbelül három órától lezárja a rendőrség az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között. A tervek szerint a 105-ös autóbuszok a Podmaniczky utcán át járnak majd, a földalatti pedig nem áll meg az Operánál. A 70-es és 78-as trolik amíg lehet, közlekednek a Nagymező utcában.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfő délelőtti tájékoztatása szerint reggel hattól éjfélig autóval nem szabad megállni a József nádor tér Erzsébet tér felőli részén, az Andrássy út Bajcsy-Zsilinszky út és Oktogon közötti szakaszán, a Hajós utcában a Lázár és Paulay Ede utca között. A Lázár utcában a Bajcsy Zsilinszky út és a Hajós utca között, a Dalszínház utcában a Lázár utca és Paulay Ede utca között, a Nagymező utcában pedig a páros oldalon az Andrássy út és a Király utca között. Az Andrássy utat délután három órakor zárják le a rendőrök a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között.

Mint azt már megírtuk: félórával az ellenzéki pártok és civil szervezetek által meghirdetett, az új alaptörvény elleni tüntetés előtt, hétfő délután 18 órakor nemzeti radikálisok is demonstrációt szerveznek  a budapesti Operaháznál. A felhívást az egyik nyíltan rasszista, antiszemita és homofób weboldalon, a harcunk.com-on és a Facebookon is közzétették.

A nemzeti radikálisok szerint a tüntetést nem az Orbán-kormány mellett, hanem a – mint fogalmaznak – „magyarok ellenségei” ellen szervezik. A legnagyobb közösségi portálon eddig kicsivel több, mint félszáz ember jelezte, hogy  részt vesz a megmozduláson.

A Lesz még Magyar Köztársaság! elnevezésű demonstrációra ezzel szemben több ezer, tízezer embert várnak – a Facebookon is már több mint négyezren jelezték részvételüket. Valószínűleg sokan érkeznek majd vidékről is Budapestre, a szervezők telekocsikkal segítik a nem fővárosiak utazását.

A hétfői demonstrációhoz csatlakozott többek közt a 4K! Negyedik Köztársaság, a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Magyar Demokratikus Charta is. Az akcióhoz kapcsolódva szimpátiatüntetést tartanak Berlinben, a budapesti megmozdulással egyidőben.

A civil szervezetek és demokratikus ellenzéki pártok közös tüntetése január 2-án 18.30-kor kezdődik a Magyar Állami Operaház előtt. Azért pont azon a helyszínen, mert a kormány épp ott és akkor gálaesttel ünnepli a január elsejével életbe lépett új alaptörvényt.

Az Új Magyar Gárda honlapján közölte hétfőn délelőtt, hogy csatlakozott az ellendemonstrálókhoz. Azokat várják az utcára, akiknek “nem tetszik, hogy hazánk kirablói, a tömegbelövetők, Gyurcsány, az új SZDSZ (LMP), a drogpártiak, a cigánybűnözők istápolói, a homokosok és a néger bevándorlók védelmezői, a szabadkőművesek, a magyargyűlölők, a cionisták, a kommunisták egyszóval a magyarok esküdt ellenségei elfoglalják az utcát…”

A szimpatizánsokat hat órára várják. Ők tehát fél órával hamarabb érhetnek a helyszínre, mint az eredetileg meghirdetett demonstráció résztvevői. Az Új Magyar Gárda a felhívás kapcsán idézi Budaházy György kommentjét a Szent Korona Rádió oldaláról:

“Nocsak! Gyurcsány az Operához akar vonulni? Minket ott rendőr falanx és izraeli vízágyú várt 2007. október 22-én (engem még utána egy 500.000 Ft bírság is, hogy megszegtem eme jeles alkalom miatt a lakhelyelhagyási tilalmat)!
Nos, nem sok ünnepelni valója van Orbánnak, de ez már mégis csak sok, hogy Gyurcsány szabadon garázdálkodhat.
Lehet, itt lenne az ideje, hogy a radikális pártunk megmozduljon és elállja az útját a híres “demokratáknak”, ahogy nekünk a gyurcsány-droidok 2007-ben. Nem Orbán védelmében, csak úgy, hogy ne vonulgassanak. Nehogy már a nyúl vigye a puskát!”

Az MSZP szerint az Operaház előtti, hétfői demonstráció résztvevői nem kívánnak rárontani a gálaestre érkezőkre, csupán sokaságuk megmutatásával kívánják elérni, hogy a kormány hagyjon fel jelenlegi politikájával. Az ellenzéki párt a szimpatizánsokat arra bíztatta, a délutáni demonstráción viseljenek valamilyen vörös színű ruhadarabot, és – mint fogalmazott – ne ijedjenek meg “néhány tucat Fidesz-bérenc nácitól”.

A Fidesz szerint a “Gyorskocsi utcaiak továbbra is a gyurcsányi gyűlöletkeltést folytatják, és Magyarország kárát akarják”. Az nem demokrata, aki szerint csak akkor van demokrácia, ha ő van hatalmon: ideje lenne, hogy a szocialisták is elfogadják az emberek döntését. A mai este világos lesz a különbség: a nemzeti ügyek kormánya az emberek felhatalmazása alapján kijavítja a Gyurcsány-korszak hibáit, az országot tönkretevő gyurcsányi gyűlöletkeltők pedig rendetlenséget, káoszt csinálnak, törvénytelenségre buzdítanak. A magyarok korábban egyértelmű döntést hoztak: nem kérnek a gyűlöletből és a széthúzásból – írják a párt közleményében.

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben soha nem látott terhek érik a magyar embereket, addig a Fidesz 13 millió forintot költ a maga és szűk holdudvara operaházi szórakoztatására. A nemzeti ellenzéknek nincs keresnivalója az ilyen és ehhez hasonló operaházi “rongyrázáson”, de végképp semmi helye az Operaház környékén tartandó tüntetésen a liberális anarchisták mellett. Ez utóbbi eseményen jelen lesz Gyurcsány Ferenc is, aki maga ugyanígy ünnepelt baráti körével, amíg hatalomban volt – fogalmazott a párt közleménye.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfő délutáni tájákoztatása szerint elsőként még a múlt héten jelezte két magánszemély, hogy hétfőn délután öttől éjfélig demonstrációt tartanának. A BRFK a rendezvényt tudomásul vette.

Az elmúlt napokban újabb két, egymástól eltérő helyszínre érkezett bejelentés – ezek egy magánszemélytől, illetve egy szervezet képviselőjétől származnak. A rendőrség és a rendezvény szervezői között az egyeztetések lezajlottak, a szervezők együttműködésükről biztosították a hatóságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik