Belföld

Tüntetnek a vörösiszap-károsultak

Egy, a károsultakat tömörítő egyesület azt szeretné elérni, hogy a kármentő alapba összegyűlt pénzek elosztásában közvetlenül részt vehessen.

Megkezdődött a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjainak félpályás útlezárással egybekötött demonstrációja a 8-as főút devecseri elágazója után; a Körmend irányába tartó oldalon hétfőn kora reggel már több mint húsz autóból álló kocsisor foglalja el az utat.

A tiltakozást az Esélyt az Életre a Vörösiszap Után nevű egyesület szervezte. A vörösiszap-katasztrófa devecseri, kolontári, somlóvásárhelyi károsultjait tömörítő civilszervezet azt szeretné elérni, hogy az ország lakosai és a külföldiek által a Magyar Kármentő Alapban összegyűlt pénzek felosztásában közvetlenül részt vehessenek.

A szervezők rendőri felvezetéssel, nem sokkal reggel hét óra után érkeztek a főút 92-es és 94-es kilométer közötti szakaszára, a forgalom – rendőri irányítás mellett – fél pályán halad. A demonstrálók délután a főút Veszprém irányába vezető oldalát foglalják majd el az autókkal.

Az “Elég volt!” mottóval közzétett, a helyszínen az arra járó autósoknak kiosztott kiáltványukban azt követelik, hogy őket is vonják be az adományok elosztásába, illetve dönthessenek arról, mire van a három település lakosságának szüksége.

Almási János, a civilszervezet elnöke azt mondta: a katasztrófa sújtotta települések valamennyi lakosát károsultnak tekintik, ezért – véleményük szerint – nekik is járna kárpótlás az elszenvedett károkért. Közlése szerint a kármentő alap pénzeinek felhasználásáról népszavazást kezdeményeznek.

A vörösiszap-katasztrófa sújtotta településeken élők érdekeinek képviseletére tavaly márciusban alapítottak egyesületet devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi lakosok, a szervezetnek jelenleg több mint száz tagja van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik