Belföld

A győri ügyészséghez fordult vörösiszap-ügyben a Greenpeace

A Győri Városi Ügyészséghez fordult a Greenpeace, hogy az indítson pert az almásfüzitői vörösiszap tározón tevékenykedő Tatai Zrt.-vel szemben.

A szervezet pénteken az MTI-vel közölte: feljelentésének célja, hogy határozatban tiltsák be a szabálytalan és a környezetet, az emberi egészséget veszélyeztető tevékenységet, valamint írjanak elő kártérítési kötelezettséget is.
A közlemény szerint a Tatai Környezetvédelmi Zrt. a Duna mellett található almásfüzitői tározóba a működési engedélye alapján évi 132.000 tonna veszélyes hulladékot és 280.000 tonna nem veszélyes hulladékot szállíthat; a cég 233 féle nem veszélyes és 166 féle veszélyes hulladék keverékét rakhatja le a nyilvánvalóan szivárgó létesítménybe. Az engedély ezt komposztálással történő biológiai átalakítási tevékenységnek nevezi.
A Greenpeace jogász szakértői szerint az engedély szabálytalanságoktól hemzseg – írja a környezetvédelmi szervezet. Hozzáteszi: az engedélyezett tevékenység valójában sokféle összetételű szerves és szervetlen, veszélyes és nem veszélyes hulladék keverése és lerakása. A veszélyes hulladékokról szóló kormányrendelet azonban kimondja: tilos a veszélyes hulladékot más veszélyes hulladékkal, nem veszélyes hulladékkal, vagy bármilyen más anyaggal keverni, ha e tevékenység kizárólag a szennyező összetevők hígítására irányul – olvasható a közleményben.
Németh Zoltán, a felügyelőség igazgatója október közepén a Greenpeace felvetésére kijelentette: a hatályos jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően adta és adja ki az engedélyeket az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, így azokat is, amelyek alapján a Tatai Környezetvédelmi Zrt. végzi rekultivációs tevékenységét az almásfüzitői vörösiszap tározóban.
Hozzátette, nemcsak a kiadott engedélyek felelnek meg a magyar és uniós előírásoknak, a zrt. tevékenységét is folyamatosan ellenőrzik. Így a rekultiváció is a szabályokat betartva történik a  cég ön-, és a felügyelet ellenőrzése mellett.
Kifejtette, a zrt. a rendszerváltás előtti környezeti károkat hozza helyre laboratóriumban is ellenőrzött körülmények között. A társaság tevékenységének hatására csökken a korábban mások által odarakott anyagból eredő szennyezés egy Európában és világszerte is elfogadott hulladékkezelési megoldásnak köszönhetően.
Az igazgató elmondta azt is, hogy a hulladékhasznosítás semmilyen szennyezést nem okoz, ilyet sehol sem mutattak ki.
A Greenpeace októberben levéllel kereste meg az ügyben Orbán Viktor miniszterelnököt, kérve a Tatai  Környezetvédelmi Zrt. engedélyének azonnali felfüggesztését, és a  beszállítás leállítását.
A Tatai  Környezetvédelmi Zrt. akkor az MTI-vel azt közölte: tevékenységét  a vonatkozó szabályoknak és hatósági előírásoknak megfelelően végzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik