Belföld

Felesleges volt a Hoffmann-vizit

Olyan gyorsan akarják átverni a parlamenten a közoktatási törvényt, hogy már szinte csak a sztrájkkal tudjuk kifejezni a tiltakozásunkat – mondja Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke. Villáminterjú.


Fotó: Kummer János


„Kész átverésnek” nevezte néhány napja az oktatási államtitkárság által nyilvánosságra hozott köznevelési koncepciót. Ma Hoffmann Rózsa részt vett a PDSZ választmányi ülésén. Meg tudta győzni önöket arról, hogy az nem átverés? Közeledtek az álláspontok?

Semmit nem változott az álláspontunk, véleményünk változatlan. Hoffmann Rózsa elmondta, hogy rengeteget egyeztetett velünk, konkrét számadatokat említve. Amit azonban ő egyeztetéseknek nevez, azok valójában megbeszélések voltak, vagy inkább tájékoztatások. A mai is egy volt ezek közül. Az államtitkár elmondta, hogy mire készülnek, illetve az általunk előre elküldött kérdésekre válaszolt. Kollégáim kérdéseire már kevés ideje maradt, sietnie kellett. Amennyiben a Nefmi ezt a találkozót is egyeztetésként értékeli, ellent kell mondanom, konkrét eredményt nem hozott. Nem közeledtek az álláspontok.

Az egyik legfontosabb kifogásuk a tanárok munkaterhelésének kérdése. Önök szerint a koncepció alapján ez nőni fog, az államtitkárság szerint nem. Most is ezt mondta az államtitkár?

Hoffmann Rózsa azt mondja, hogy a tanárok munkaterhelése nem fog változni. Szerintünk igen, hiszen ez kiolvasható a koncepcióból..

Nem volt semmi értelme ennek a találkozónak?

Konkrét, kézzelfogható eredménye, mint például, hogy megegyezetünk volna az államtitkárral a heti 32 órás kötelező iskolai benntartózkodás kihúzásáról a tervezetből, nem volt.  Ez egy békés megbeszélés volt, konkrét haszonnal nem járt.

Az államtitkár azt állítja, hogy a PDSZ 23 javaslatát beépítették a koncepcióba. Ez nem igaz?

Nem tudom, pontosan mikre gondol Hoffmann Rózsa. Elképzelhető, hogy valóban belefogalmaztak a javaslataink közül néhány pontot a koncepcióba, de azokon a pontokon melyek meg kívánják határozni a közoktatás jövőjét, nem találkoztunk pédéeszes javaslatokkal.

Pénteken lemondott az Országos Köznevelési Tanács elnöke, Lóránd Ferenc. Azt írta, hogy ezzel is tiltakozik a hoffmanni koncepció ellen, és nem adja nevét OKNT-elnökként az új törvény előkészítéséhez. Ezt hogy kommentálja a PDSZ?

A magyar közoktatás meghatározó szereplője távozik a posztjáról. Ezen és annak indokain erősen el kellene gondolkodni.

A mai találkozó csökkentette a többször is szóba került pedagógus sztrájk esélyét vagy növelte?

Sem közelebb, sem távolabb nem kerültünk a sztrájkhoz. A lehetősége benne van a levegőben. Úgy tűnik, olyan rapid módon fogják ezt a törvényt elfogadni, hogy ha változtatni szeretnénk valamin, nem tudunk más eszközt igénybe venni. Pedig nem szeretnék sztrájkolni. Hoffmann Rózsa szerint a törvényt október végén, november elején elfogadják. Nem tudjuk, hogy milyen módosítókkal fogják megbombázni a képviselők. Attól tartok, nem abba az irányba fog változni az anyag, amibe mi szeretnénk. Egy biztos: a 32 órás kötelező benntartózkodás, illetve a pedagógus-életpálya mostani tervezete számunkra elfogadhatatlan.

Az államtitkárság járja az országot, és azt mondja, hogy mindenütt nagy a támogatottsága a koncepciónak a pedagógusok között.

Én erről nem tudok nyilatkozni. Az biztos, hogy a tervezet számos pontja módosítást igényel.. Annyit tudok erről a turnéról, hogy alapvetően igazgatók és a megyék által kiválasztott igazgatók előtt zajló konferenciákról van szó. Hogy mennyire zártkörű összejövetelek ezek, azt nem tudom. De van egy személyes tapasztalatom. Az elmúlt héten Kaposváron voltam, egy munkamegbeszélésen, épp  akkor, amikor az államtitkár asszony is a városban tartott előadást. Erről azonban sem én, sem az engem vendéglátó pedagógusok nem tudtak,  pedig szívesen meghallgattam volna az előadását, s személyesen győződhettem volna meg kollégáim reakcióiról. Így csak azokra támaszkodhatom, melyek azon a „roadshow”- n hangzanak el, melyeken mi találkozunk pedagógusokkal. Ezek a benyomások bizony nem támasztják elő az államtitkári optimizmust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik