Belföld

Utcára vonulnak a fegyveres és rendvédelmi dolgozók

Többek közt szeretnék elérni, hogy a jelenleg hivatásos állományúak változatlan feltételekkel vonulhassanak nyugdíjba.

Április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében a fegyveres és rendvédelmi dolgozók érdekvédelmi szövetségei, szakszervezetei – közölte Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke hétfőn Budapesten. A demonstrációsorozatot addig folytatják, amíg a szervezetek vezetői meg nem állapodnak a kormánnyal – tette hozzá a sajtótájékoztatón Kónya Péter.

Tájékoztatása szerint a fő demonstrációt április 16-án tartják, aznap a hivatásos és nyugállományú börtönőrök, katonák, nemzetbiztonsági és polgári védelmi dolgozók, rendőrök, tűzoltók és vámosok a Hősök teréről a Parlament elé fognak vonulni, ahonnan addig nem távoznak, amíg a demonstrációs bizottság meg nem egyezik a kormánnyal.

Az elvárásuk az, hogy az állam ne csorbítsa szerzett jogaikat és juttatásaikat. A szolgálati nyugdíjrendszer megváltoztatásáról is készek tárgyalni, de a változtatások álláspontjuk szerint csak az állomány jövőben belépő tagjaira vonatkozhatnak – mondta a szövetség elnöke.

Kitért arra: szeretnék elérni, hogy a jelenleg hivatásos állományúak változatlan feltételekkel vonulhassanak nyugdíjba, s a heti 40 órás munkaidő felett ellentételezés nélkül ne lehessen munkavégzésre kötelezni őket.

A szervezetek kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát, a már nyugállományúak státuszának és juttatásainak megőrzését, illetményemelést, a bértábla inflációval történő emelését, az egészségmegőrzéshez, a rekreációhoz és az elvárt fizikai erőnlét biztosításához szükséges feltételek megteremtését, valamint korszerű védő- és munkaeszközöket követelnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik