Belföld

Közös háztartás mellé jár kedvezmény az élettársaknak

A Fidesz szerint a jogszabály világosan kimondja, hogy ha így nevelik gyermekeiket, jogosultak a családi adókedvezményre.

A nagyobbik kormánypárt közleményében Lendvai Ildikó szocialista képviselő korábbi tájékoztatására reagált, amelyben az ellenzéki politikus azt állította, hogy a kormánynak nem minden család egyforma, a kabinet csak a férfi és nő házasságán alapuló családot kívánja részesíteni megkülönböztetett védelemben, és másodrangúvá teszik az egyszülős családokat, a gyermeket nevelő élettársakat.

A Fidesz szerint Lendvai Ildikó azért nem tudta “értelmezni” az általa kifogásolt jogszabályt, mert “korábban el sem tudta képzelni, hogy a kormány ilyen széles körben támogassa a családokat”.

Kiemelik: a parlament emberi jogi bizottságának szocialista tagja “tudatosan félreértelmezi a törvény nem biológiai gyermekekre vonatkozó részét”. A jogszabály ugyanis egyértelműen kimondja, hogy a családi pótlékra jogosultak minden esetben igényelhetik a családi adókedvezményt is – fűzik hozzá.

Az MSZP erre úgy reagált, téved a Fidesz, amikor azt állítja, hogy a gyermekek után járó családi kedvezmény nem hátrányosabb az élettársak, mint a házastársak részére.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mai közleménye szerint a házastársak mindegyike jogosult a gyermekek után járó kedvezményre, az élettársi kapcsolatban viszont csak a saját gyermek után vehető figyelembe.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ezt megerősítve azt közölte: ha a szülők elváltak, és egyikőjük, vagy mindkettőjük élettársi kapcsolatba lép, élettársukkal pedig közös háztartást tartanak fent, akkor az élettársak nem jogosultak az adókedvezményre a társuk gyermekei után.

A tárca szándéka viszont az, hogy ezeknek a családoknak is lehetővé tegye a családi adózást, ezért már dolgoznak az adótörvényt érintő módosításon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik