Belföld

Gyurcsány ismeri a klubot, ahol Orbán már nem tag

A volt kormányfő szerint a strasbourgi Orbán-beszéd nem lehetett "hazabeszélés".

Gyurcsány Ferenc abban bízik, hogy tévednek az elemzők, akik szerint a kormányfő Strasbourgból hazabeszélt. Az egykori miniszterelnök szerint ha ez igaz lenne, abból az következne, hogy a magyarok ennyire különböznek “mentalitásban, kultúrában, gondolkodásban az európai főáramtól”.

“Azt mondja egy brüsszeli barátom, hogy ezzel a fellépéssel Orbán végképp kiiratkozott a klubból. Az európai politikusok klubjából.” – írja a szocialista politikus blogjában. Gyurcsány Ferenc emlékeztet rá, hogy van ilyen klub, ő maga is látott sok „nagy embert” magányosan e körben. Példaként az ellenzéki politikus az állam- és kormányfők zártkörű poharazgatásait említi az Európai Tanács munkavacsorája előtt.

A szocialista képviselő szerint a jelenlegi kormányfő strasbourgi szereplésének következményei beláthatatlanok, hiszen máris megjelentek az első írások arról, “hogy nincs más feladata Európának, csak kibekkelni ezt a félévet, utána meg jöjjenek a lengyelek.

Gyurcsány Ferenc úgy véli, az első pofon már megérkezett. “A strasbourgi hiszti után szinte azonnal döntöttek az illetékesek: ebben a félévben nem csatlakozhat Schengenhez Románia és Bulgária” – pedig Orbán ezt magyar prioritásként jelölte meg. Az unió visszaütött, magyar diplomáciai kudarc a vége. Hogy írta a Magyar Narancs a címlapján? „Ütős kezdet”. Valóban. Ütős.
Minket üt – zárul Gyurcsány Ferenc írása.

AJÁNLOTT LINK:

Orbán: kívül a klubon? (Gyurcsány-blog)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik