Belföld

Albizottság vizsgálná az államadósság növekedését

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő bejelentése szerint az előző nyolc év döntéseit ellenőriznék.

Az előző nyolc év alatt bekövetkezett államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság létrehozását kezdeményezi Szijjártó Péter, az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának alelnöke a testület Fidesz-, illetve KDNP-frakcióhoz tartozó tagjai nevében.

A miniszterelnök szóvivője az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Nyikos Lászlónak, a bizottság jobbikos elnökének írt levelét ismerteti, amelyben úgy fogalmaz: a magyar gazdaság egyik legfőbb problémája az államadósság magas szintje, ezért javasolják, hogy az albizottság vizsgálja meg, milyen elhibázott gazdasági és politikai döntések vezettek a GDP-hez viszonyított államadósság 53 százalékról 80 százalékra növekedéséhez 2002-2010. között.

Szijjártó Péter szerint a testületnek meg kellene vizsgálnia az ezen döntések mentén felvetődő esetleges felelősség kérdését is.

Az MSZP támogatja az államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság létrehozását – közölte Kormos Kata, a szocialista párt szóvivője. Hangsúlyozta: az MSZP azt várja, hogy a testület vizsgálja ki egyebek mellett az első Orbán-kormány által bevezetett kedvezményes lakástámogatások hatásait, mert azok több 100 milliárd forinttal növelték az államadósságot. Mint hozzátette: kivizsgálásra ajánlják a Járai Zsigmond által fémjelzett jegybanki politikát is.

Az MSZP-szóvivő szerint az albizottságnak figyelembe kellene vennie a 2008-as gazdasági világválság hatásait, és remélik, hogy a vizsgálat tárgyát képezi majd Magyarország kockázatviselésének 1,7 százalékról közel 4 százalékra való emelkedése is.

A Jobbik szerint érthetetlen, hogy a Fidesz miért akar újabb testületet létrehozni, miközben az államadósság emelkedésének okait a számvevőszéki és költségvetési bizottság albizottsága is vizsgálhatná. Lenhardt Balázs országgyűlési képviselő keddi közleményében azt írta: az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottság egyik feladata lenne megvizsgálni, milyen okok vezettek a GDP-arányos államadósság 80 százalékra emelkedéséhez, ez a testület azonban megalakulása óta mindössze egyszer ülésezett.

A testület alelnökeként dolgozó jobbikos politikus szerint mivel a fideszes Herman István július óta nem hívta össze az albizottság ülését, Szijjártó Péternek a legközelebbi közleményét saját párttársának kellene címeznie, belátva, hogy “az álláshalmozó fideszes képviselők által vezetett albizottságok, a kormányzati apparátus és az igazságszolgáltatási szervek elszabotálják az elszámoltatást”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik