Belföld

Indoklás nélkül is kirúghatják jövőre a köztisztviselőket

Kövér László házelnök nemmel szavazott a törvénymódosításra.

Nemcsak az államigazgatásban, hanem a közigazgatásban is lehetőség lesz jövő évtől arra, hogy a munkáltató indoklás nélkül bocsássa el a munkavállalót; egyebek mellett ezt a rendelkezést is tartalmazza az Országgyűlés által csütörtökön elfogadott törvény módosítása. A felmentési idő 2 hónap lesz.

A fideszes Kósa Lajos és Kovács Zoltán által előterjesztett, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt 256 igen, 116 nem mellett fogadta el az Országgyűlés. A Fidesz és a KDNP képviselői és a független Pősze Lajos voksolt igennel, nemmel szavazott a három ellenzéki frakció, a fideszes Kövér László és két független képviselő: Ivády Gábor, Szili Katalin.

A jövő év január 1-jén hatályba lépő törvény kimondja: a közszolgálati jogviszonyt a munkáltató felmentéssel indokolás nélkül megszüntetheti. A parlament a törvény sürgős kihirdetését kérte az államfőtől.

A Tisztelt Ház döntött arról is, hogy kinevezéssel nem, csak megbízással lehet vezetői beosztást ellátni jövő évtől a közalkalmazotti körben. Az Országgyűlés ezt 305 igen, 71 nem szavazat mellett fogadta el csütörtökön.

A Fidesz és a KDNP mellett a Jobbik támogatta a törvényt, az MSZP és az LMP nemmel szavazott; a függetlenek közül igennel voksolt Molnár Oszkár és Pősze Lajos, nemmel pedig Ivády Gábor és Szili Katalin.

A jogszabály szerint a közalkalmazotti körben a magasabb vezetői, illetve vezetői feladat ellátása megbízással történik majd, legfeljebb 5 éves időtartamra.

A magasabb vezetői, illetve vezetői megbízás feltétele, hogy a közalkalmazott a kinevezés szerinti munkaköre mellett látja el a magasabb vezetői, illetve vezetői beosztásból eredő feladatait – olvasható az előterjesztésben.

A jogszabály – amelynek sürgős kihirdetését kérte a parlament az államfőtől – 2011. január 1-jén lép hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik