Belföld

Európa figyeli a magyar kormányt

24.hu
24.hu

2010. 12. 17. 12:42

Az Európa Tanács főtitkára levélben fordult a kormányhoz az alkotmány védelmében.

Az Európa Tanács főtitkára tájékoztatást kért a magyar kormánytól az alkotmányozásról. Thorbjorn Jagland Martonyi János külügyminiszterhez írt levelében “arra bátorította a kormányt, hogy az új alkotmány megalkotásakor támaszkodjon a Velencei Bizottság szakértelmére.

Az Európa Tanács főtitkára szerint az új alkotmány lehetőséget teremt az Alkotmánybíróság hatáskörét csökkentő legutóbbi módosítás átgondolására is” – tudatta a Transparency International Magyarország, amely más jogvédő szervezetekkel együtt néhány hete levélben fordult az Európa Tanács főtitkárához és a Velencei Bizottság állásfoglalását kérte.

A Külügyminisztériumban az MTI érdeklődésére annyit mondtak: a levelet megkapták, tanulmányozzák, és rövidesen elkészül a válasz.

Közben kiderült, hogy más ügyben is figyelnek Magyarországra. Szoros figyelemmel kíséri a magyarországi média helyzetének alakulását a médiatörvény elfogadása után a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) és a Dél- és Kelet-európai Médiaszervezet (SEEMO) – mondta a SEEMO főtitkára Bécsben.

Oliver Vujovic kiemelte, a törvény még nem lépett életbe, ezért nem reagálnak rá, de problémásnak látja, hogy nagyon gyorsan alkották meg. Egy médiatörvény nem a politikának szól, hanem a nyilvánosságnak és a médiának – tette hozzá.

Az MTI kérdésére, hogy vannak-e elemek, amelyekről már előzetesen azt gondolja, hogy gondot okozhatnak, azt felelte, minden olyan pont, amely “oda vezethet, hogy a média nem lehet olyan szabad, mint lennie kellene”. Példaként említette, hogy a törvényjavaslat húsz százalékban szabná meg a “rossz hírek” arányának felső határát a műsorszámokban. “Ki dönti el, hogy mi rossz hír és mi nem?” – kérdezte.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.